Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 14:45

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75%, προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω των αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα επτά μηνών.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναρριχήθηκε το Μάιο στο 2,5%, ενώ η προσφορά χρήματος και τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκαν κατακόρυφα τον Απρίλιο.

Η νέα αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε αντίστοιχες αναπροσαρμογές και των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων, ενώ θα επιβαρύνει περαιτέρω και τις δαπάνες του Δημοσίου για τις πληρωμές τόκων του δημόσιου χρέους.

Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη άγγιξαν επίπεδο ναδίρ 2% τον Ιούνιο του 2003 και παρέμειναν σε εκείνο το επίπεδο επί 30 μήνες. Η κεντρική τράπεζα άρχισε και πάλι να οδηγεί τα επιτόκια υψηλότερα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 3,0% μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο 3,25% μέχρι τα τέλη του έτους, έναντι 3,0% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη στην προηγούμενη έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την ΕΚΤ να είναι προσεκτική στις αυξήσεις των επιτοκίων, επειδή οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη ισχυρές ώστε να δικαιολογούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων.