Το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Όπως είπε ο υπουργός, το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού θα είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και το οποίο υπάρχει στην Ευρώπη. «Από όσο γνωρίζω, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, το οποίο είναι 2.500 στρέμματα. Το Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης είναι περίπου 3.500 στρέμματα. Τα ξεπερνάμε κατά πολύ», παρατήρησε ο κ. Σουφλιάς.
Η έκταση του πάρκου στο Ελληνικό θα είναι 4.000 στρέμματα και θα δημιουργηθεί σε έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαιρουμένων 1.000 στρεμμάτων που θα αξιοποιηθούν για ήπια πολεοδομική ανάπτυξη και 290 στρεμμάτων που αφορούν παραμένουσες δραστηριότητες ( FIR, Eκθεσιακό Κέντρο, Αμαξοστάσια Τραμ, ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ) και το χώρο που θα καταλάβει η περιφερειακή λεωφόρος Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Υμηττού).
Όπως επισήμανε ο κ. Σουφλιάς, το σύνολο των ενιαίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή του Ελληνικού θα ανέρχεται περίπου σε 5.600 στρέμματα, δεδομένου ότι προβλέπεται η βύθιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και η ενοποίηση του Πάρκου με τον ¶γιο Κοσμά και με δεδομένο ότι το Πάρκο συνορεύει με το Γκόλφ της Γλυφάδας. «Απλά για να κάνετε τη σύγκριση σας αναφέρω ότι ο Εθνικός Κήπος έχει έκταση 300 στρεμμάτων και το Πεδίο του ¶ρεως έχει έκταση 100 στρεμμάτων», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το υπουργείο προχωρά στην αυτοχρηματοδότηση του έργου, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή του και η συντήρησή του.
Όπως επισήμανε η πολεοδόμηση μέρους της έκτασης, δεν είναι παραχώρηση αλλά ανάγκη. «Δεν είναι εις βάρος, αλλά υπέρ του πρασίνου. Διότι χωρίς πολεοδόμηση δεν μπορεί να γίνει το Πάρκο», τόνισε, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση είπε: «Από τα 1.000 στρέμματα, το 35%, δηλαδή τα 350 στρέμματα, θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και από τα 650 στρέμματα που μένουν για δόμηση θα καλυφθεί το 40%. Δηλαδή από τα 1.000 στρέμματα, τα 740 στρέμματα θα είναι ελεύθεροι χώροι. Το λέω αυτό και να τονίσω την μεμψιμοιρία και την υπερβολή των αντιδρώντων».
Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται περιφερειακό σύστημα μεταφορών του Μητροπολιτικού Πάρκου, ώστε να εξασφαλιστεί η άνετη και γρήγορη πρόσβαση των πολιτών από όλο το Λεκανοπέδιο στο Πάρκο, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός ισχυρού Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανατεθεί στους μελετητές του 1ου βραβείου του Διεθνούς Διαγωνισμού (που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2003), η εκπόνηση του Master Plan, της εξειδικευμένης δηλ. μελέτης ανάπτυξης της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Η ολοκλήρωση της μελέτης αυτής προγραμματίζεται να έχει συντελεστεί εντός 7μήνου.
Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών γνωμοδοτήσεων, θα οριστικοποιηθεί το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ελληνικού και θα προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Το ΠΔ αυτό θα καθορίζει τις ζώνες χρήσεων γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, όπως και τη χωροθέτηση ειδικών χρήσεων που ήδη έχουν αποφασισθεί και προγραμματισθεί. Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η παραπάνω διαδικασία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει άλλο ένα 6μηνο.