Σε «γενναία» αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία κίνηση που στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής λίρας, αλλά και στον ευρύτερο καθησυχασμό των διεθνών αγορών.
Σε «γενναία» αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία κίνηση που στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής λίρας, αλλά και στον ευρύτερο καθησυχασμό των διεθνών αγορών.
Συγκεκριμένα, η CBRT ανακοίνωσε την αύξηση του επιτοκίου επαναγοράς μίας εβδομάδας, κατά 625 μονάδες βάσης στο 24%.
Η άνοδος υπερέβη σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, ανέμεναν αύξηση στο 21% από 17,75% προηγουμένως.
Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, δεσμεύεται για τη λήψη και νέων μέτρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Τονίζει δε, ότι τα μέτρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο άγγιξε το 18%.
«Έχουμε αποφασίσει να εφαρμόσουμε σκληρά νομισματικά μέτρα σύσφιγξης, προκειμένου να στηρίξουμε τη σταθερότητα των τιμών» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.
Η λίρα αντέδρασε άμεσα, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 3% ανακάμπτοντας στα επίπεδα των 6,14 λιρών ανά δολάριο.
Νωρίτερα, ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα είχε κατρακυλήσει στα επίπεδα των 6,5 λιρών/δολάριο εξαιτίας της νέας τοποθέτησης του Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της αύξησης των επιτοκίων.
«Η Τουρκία θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά ο «Σουλτάνος», εξαπολύοντας νέα επίθεση στον αόρατο εχθρό των αγορών.
Oι επενδυτές έχουν επανειλημμένως εκφράσει σαφείς αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, θεωρώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρεμβαίνει υπέρ το δέον, εμποδίζοντας την αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο 18%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα σκαρφάλωσε πλησίον του 20%.
Τους προηγούμενους μήνες, η γειτονική χώρα ενεπλάκη σε μία οξύτατη συναλλαγματική κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη διπλωματική «σύγκρουση» μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της τουρκικής οικονομίας, γεγονός το οποίο οδήγησε σε κατάρρευση της λίρας και εκτίναξη του κόστους δανεισμού.
naftemporiki.gr