Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 08:18

Ινδία: Εκπληξη για την αύξηση των επιτοκίων, άνοδος της ρουπίας

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η ρουπία της Ινδίας και πτωτικά τα ομόλογα, μετά τη χθεσινή αναπάντεχη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,3% το τελευταίο τρίμηνο και με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών στον κόσμο μετά την Κίνα και ο πληθωρισμός της αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών τον Μάϊο. Οι επενδυτές ομολόγων ενδέχεται να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους δανεισμού, που κάνουν πιο ελκυστική τη ρουπία.

Η ρουπία σημείωσε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 45,94 έναντι του δολαρίου στις 9:05 π.μ. στο Μουμπάϊ, σύμφωνα με την Kanji Pitamber & Co. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, σημείωσε άνοδο 13 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στο 7,79% στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

Η Reserve Bank of India, που αρχικά προγραμμάτιζε τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Αύξησε τα επιτόκια στο 5,75%.

Χθες ο δείκτης στο Χρηματιστήριο σημείωσε απώλειες, διαγράφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει μέσα στο έτος. Ο Bombay Stock Exchange Sensitive Index, αλλιώς Sensex, υποχώρησε 4,7%, φθάνοντας στις 9295,81 μονάδες κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στις 3:30 μ.μ., τοπική ώρα.