Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 08:31

Intel: Προς μείωση των τιμών πώλησης έως 60%

ΣΧΕΔΙΑ για τη μείωση των τιμών των επεξεργαστών της, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip για κομπιούτερ στον κόσμο, Intel Corp., σύμφωνα με τους πελάτες της και σε ποσοστό έως 60%, προκειμένου να αποσπάσει πάλι μερίδιο από την Advanced Micro Devices Inc.

Στελέχη της Micro-Star International Co. και της Gigabyte Technology Co., δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής πινάκων κυκλωμάτων της Ταϊβάν, είπαν ότι οι υπεύθυνοι της Intel τους είπαν πως οι μειώσεις των τιμών θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου. Ο Tom Beermann, εκπρόσωπος της Intel, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Τον τελευταίο τρίμηνο, η Advanced Micro, αύξησε το μερίδιό της στην αγορά των chip για κομπιούτερ, ύψους 35 δισ. δολ., πλέον του 20% για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Intel, Paul Otellini, προβλέπει την πρώτη μείωση των ετήσιων πωλήσεων σε πέντε χρόνια και τον περασμένο μήνα η Dell Inc. αποφάσισε να αγοράσει κάποια chip για πρώτη φορά από την Advanced Micro.

Σημειώνεται ότι η Intel δημοσιεύει τις τιμές των προϊόντων της, στο Web site. Η πιο πρόσφατη αλλαγή τους έγινε την 1η Μαΐου.

Οι μετοχές της Intel έχουν υποχωρήσει 34% από τότε που ο Otellini διαδέχθηκε τον Craig Barrett τον Μάϊο του 2005. Οι μετοχές της Advanced Micro, έχουν σημειώσει την ίδια χρονική περίοδο άνοδο 71%. Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν 28 σεντς, φθάνοντας στα 17,11 δολ. η μία στις 4 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, στο Nasdaq. Οι μετοχές της Advanced Micro, υποχώρησαν 97 σεντς, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 27,03 δολ. η μία, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η Intel θα μειώσει τις τιμές πώλησής της.