Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 08:47

Ιαπωνία: Ανέκαμψαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από ότι αναμενόταν και σε ποσοστό 10,8% αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχανιών, ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού – εκτός των κρατικών, της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας – αυξήθηκαν στο 1,1 τρισ. γιέν (9,7 δισ. δολ.) ανακάμπτοντας από τη μείωση του 5,2% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 35 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα σημείωναν αύξηση 3,5%.

Η αύξηση των παραγγελιών που καταδεικνύει επενδύσεις σε τρεις από τους έξι μήνες, δείχνουν ότι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Honda Motor Co., κάνουν σχέδια στο πλαίσιο της ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή, ισχυροποιεί την πιθανότητα της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 113,85 έναντι του δολαρίου στις 2:10 μ.μ. στο Τόκυο, από 113,87 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού.