Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 09:17

Μεξικό: Πτώση των τιμών καταναλωτή τον Μάϊο

ΤΗ μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν τον Μάϊο οι τιμές καταναλωτή στο Μεξικό, αντικατοπτρίζοντας τις μειώσεις των τιμών ενεργείας και της μείωσης του κόστους των ταξιδιωτικών πακέτων.

Οι τιμές υποχώρησαν 0,45%, είπε η Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 3% από 3,2% τον Απρίλιο. Η Banco de Mexico, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στοχεύει σε πληθωρισμό 3%, συν πλην μία ποσοστιαία μονάδα.

Το νόμισμα του Μεξικό, πέσο, υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών έναντι του δολαρίου των ηΠΑ, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στον κόσμο, περιορίζει την ελκυστικότητα πιο επικίνδυνων τοποθετήσεων. Οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη, τη Ν. Κορέα, την Ινδία και τη Ν. Αφρική, αύξησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και η Fed των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει παρόμοια σχέδια.

Το πέσο υποχώρησε 0,3% στα 11,39 έναντι του δολαρίου στις 3:53 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει νωπά τρόφιμα και το κόστος της ενεργείας, υποχώρησε στο 0,15% από 0,37% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στο Web site της. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,15% από 3,2%.

Οι τιμές καταναλωτή αναμενόταν να υποχωρήσουν 0,4% τον Μάϊο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και ο δομικός πληθωρισμός 0,13% σύμφωνα με τους ίδιους.