Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σε δηλώσεις του προς τη «Ν», εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για το θέμα των εκατέρωθεν δασμών και φόρων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σε δηλώσεις του προς τη «Ν», εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για το θέμα των εκατέρωθεν δασμών και φόρων.
Σε ερώτηση που έθεσε η «Ν» στον κ. Ρος για τις προοπτικές περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, με αφορμή την πρόσφατη (το περασμένο Σάββατο) πρόταση που υπέβαλε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία «ONEX Shipyards» στην κυβέρνηση από τη ΔΕΘ για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και την ανακοίνωση -επίσης από τη ΔΕΘ- του CEO της ΔΕΠΑ, Δημήτρη Τζώρτζη, ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για συνεργασία με τη νο.1 εταιρεία εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την Cheniere, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η αμερικανική πλευρά για τις προωθούμενες παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου απάντησε: «Ήμουν παρών στην ανακοίνωση της ONEX Shipyards και καταλαβαίνω πόσο μεγάλη δουλειά έχουν κάνει αναζωογονώντας το ναυπηγείο της Σύρου. Η Ελλάδα έχει πολλές ποιοτικές ευκαιρίες για επενδύσεις και γι' αυτό πάνω από 55 κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ συμμετέχουν στην TIF. Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, στις υποδομές και στην ενέργεια, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διερευνήσουμε».
Σε δεύτερη ερώτηση της «Ν» για το γεγονός ότι ενώ εκδηλώνεται έντονο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, στον αντίποδα οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις των δασμών που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά προϊόντα και εάν υπάρχουν περιθώρια «εξαιρέσεων» ως χειρονομία καλής θέλησης των ΗΠΑ για αμφίπλευρη εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Ρος απάντησε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενθαρρυντικές. Πρόσφατα ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, συναντήθηκε με την ομόλογό του, την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, και εγώ θα έχω συναντήσεις με διάφορους άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. Ελπίζουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο μέσω αυτών των συναντήσεων. Σε αυτά τα θέματα, ο νομικά απαιτούμενος αντισυμβαλλόμενος για τέτοιες συζητήσεις είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί ότι αυτοί οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλειά μας και για να υπερασπίσουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ από τις αθέμιτες πρακτικές εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες χάλυβα και αργίλου. Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν οι δασμοί, οι επιδοτήσεις και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σκοπεύουμε να ενωθούμε με τους συμμάχους μας για να σφυρηλατήσουμε ένα εμπορικό σύστημα ελεύθερο και δίκαιο για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των εθνών μας».