Τα τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφορούν το μεν πρώτο την απασχόληση ανέργων νέων πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, το δεύτερο στην επιδότηση επιχειρήσεων που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και το τρίτο στη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» για ανέργους πρώην επιχειρηματίες.
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Τα τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφορούν το μεν πρώτο την απασχόληση ανέργων νέων πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, το δεύτερο στην επιδότηση επιχειρήσεων που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και το τρίτο στη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» για ανέργους πρώην επιχειρηματίες. Τα τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης θα «τρέξουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε η διοικήτρια του οργανισμού, κ. Μαρία Καραμεσίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό 104,9 του ΑΜΠΕ.
Το ένα πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 ως 29 ετών και θα έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν σε υπουργεία και σε εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, με αποδοχές για θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από 1.040 ως 1.140 ευρώ και για θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης από 990 έως 1.090 ευρώ. «Θέλουμε να έχουν την ευκαιρία οι άνεργοι πτυχιούχοι να τοποθετηθούν σε θέσεις που να έχουν κάποιες αμοιβές που ουσιαστικά δεν υποτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει για να αποκτήσουν προσόντα» είπε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στη λογική της ανάσχεσης της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Και για αυτό έχει ως αποδέκτες ανέργους, που δεν έχουν μόνο ένα απλό πτυχίο, αλλά μπορεί να έχουν μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο σπουδών και κλιμακώνονται οι αμοιβές τους ανάλογα με τον τίτλο σπουδών που έχουν στην κατοχή τους».
Το δεύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά επιχειρήσεις, που αύξησαν τις νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή, αύξησαν «καθαρά» την απασχόληση, στο διάστημα από 1 Ιουνίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2018, τόνισε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: «Θα επιχορηγηθούν αυτές οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν, όχι μόνο τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, αλλά και το σύνολο των θέσεων εργασίας που έχουν. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για διατήρηση της απασχόλησης, μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων».
Το τρίτο πρόγραμμα, τέλος, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη αφορά την πρωτοβουλία για τη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» και απευθύνεται σε πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από την 1.1.2012 και μετά και οι οποίοι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 12.000 ως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, με την οποία θα ξεκινήσει η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. «Μάλιστα, δίνουμε την ευκαιρία και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, γιατί πολλοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους δεν μπόρεσαν να μπουν σε ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ. Τώρα με αυτό το πρόγραμμα δίνεται η ασφαλιστική ενημερότητα για να ξεκινήσουν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ, απευθείας το 25%, ή μέχρι το 25% , της επιχορήγησης που θα πάρουν, απευθείας στον ΕΦΚΑ».
«Αυτά τα προγράμματα που είπα, είναι αυτά που θα βγουν» συνέχισε η κ. Καραμεσίνη, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ έχει και «ανοιχτά προγράμματα» που «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε και στους προσωρινούς πίνακες που αναρτήθηκαν, με τα αποτελέσματα του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και αφορούν 30.333 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης σε δήμους.
Όπως ανέφερε, οι τυχόν ενστάσεις θα κατατεθούν εντός τριών εργασίμων ημερών και θα ακολουθήσει η εξέταση τους, ώστε η επανακατάταξη και οι τελικοί πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα, να προκύψουν σε περίπου τρεις εβδομάδες για να αρχίσουν οι προσλήψεις.