Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 19:24

Πόσο φθηνό είναι τελικά το ευρώ;

Πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα συνηθισμένα ξεσπάσματά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μιλήσει για τεχνητά υποτιμημένο ευρώ και είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για χειραγώγηση του νομίσματος, που δεν διαφέρει από εκείνη του κινεζικού γιουάν. Το ευρώ βρίσκεται όντως σε τροχιά σταθερής υποτίμησης έναντι του δολαρίου. Γιατί όμως δεν στηρίζει τις εξαγωγές; Είναι τελικά φθηνό; 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα συνηθισμένα ξεσπάσματά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μιλήσει για τεχνητά υποτιμημένο ευρώ και είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για χειραγώγηση του νομίσματος, που δεν διαφέρει από εκείνη του κινεζικού γιουάν. Το ευρώ βρίσκεται όντως σε τροχιά σταθερής υποτίμησης έναντι του δολαρίου. Ωστόσο αυτό δεν αντανακλάται στα δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Το «φθηνό» ευρώ θα έπρεπε λογικά να δίνει ώθηση σε εξαγωγές και ανάπτυξη. Ωστόσο οι 19 οικονομίες του κατεβάζουν ταχύτητα, σε αντίθεση με την αμερικανική οικονομία που «τρέχει» μπροστά. Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, που έδειξαν επιβράδυνση, έκρυβαν ένα σημαντικό στοιχείο: η καθαρή συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν αρνητική για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Άλλα επιμέρους στοιχεία από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρώ τις τελευταίες ημέρες, έδειξαν ότι οι βιομηχανίες της Γερμανίας βλέπουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό να βρίσκονται σε πτώση, οι εξαγωγές της Γαλλίας βρίσκονται υπό πίεση και οι πωλήσεις λιανικής συνολικά στην ένωση κατεβάζουν ταχύτητα. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά το ευρώ μπορεί να υποχωρεί έναντι του δολαρίου (με την ισοτιμία στα 1,15 με 1,16 δολάρια), αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου φθηνό.  Η Capital Economics υπολογίζει ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι συνολικά των σημαντικότερων νομισμάτων ώριμων και αναπτυσσόμενων οικονομιών κινείται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. 

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές και οι επίμονες περιπετέιες του Brexit έχουν παίξει το ρόλο τους. Το ευρώ παρουσιάζει ανατίμηση φέτος έναντι στερλίνας, του γιεν και του συνόλου των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters μάλιστα προέβλεψαν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ανατιμηθεί περίπου 4% και έναντι του αμερικανικού δολαρίου- υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξουν αιφνίδιες αναταράξεις στη νομισματική ένωση. 

Το ευρώ βεβαίως χαρίζει κάτι στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που θα ζήλευαν πολλές από εκείνες με τα φθηνά νομίσματα. Σταθερότητα σε περιόδους αναταραχής, αλλά και έναν «σύμμαχο» απέναντι στο ακριβό πετρέλαιο. 

naftemporiki.gr