Νέα σειρά ερευνών σε επιχειρήσεις, σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά με την κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες.
Νέα σειρά ερευνών σε επιχειρήσεις, σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒΕ) και ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά με την κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ευκαιριών και των περιορισμών στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε χώρα η έρευνα θα διεξαχθεί μέσω συνεντεύξεων με ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή της συλλογής δεδομένων έχει επιλεγεί η Kάπα Research, η οποία και θα αρχίσει συνεντεύξεις με τυχαία επιλεγμένες επιχειρήσεις το Σεπτέμβριο του 2018. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2019 και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Τα ευρήματα από την έρευνα για τις επιχειρήσεις, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες από παρόμοιες έρευνες σε άλλες συμμετέχουσες χώρες, θα αποτελέσουν τη βάση για αναλυτικές εργασίες με τεκμηριωμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες αυτές.
Τι θα εξετάζει η έρευνα
Σημειώνεται ότι η έρευνα είναι παρόμοια με άλλες επιχειρηματικές έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο - όπως η παραγωγικότητα, η υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ο ανταγωνισμός, η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού, η παραοικονομία, η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η υποδομή και ο αντίκτυπος των κυβερνητικών κανονισμών - θα είναι συγκρίσιμα σε παγκόσμια κλίμακα. Η έρευνα θα περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα για την «πράσινη οικονομία».
naftemporiki.gr