Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA και οι κλιμακούμενες απειλές των ΗΠΑ κατά του Καναδά θέτουν σε αυξημένη επαγρύπνηση και την Ε.Ε. που θέλει πάση θυσία να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητά της. Ποια είναι η τακτική, που θα ακολουθήσει; Τι προσφέρει στην Ουάσιγκτον; Και είναι αυτό αρκετό;
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. παρακολουθούν με ένα μείγμα ανακούφισης και ανησυχίας τις διαπραγματεύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τη NAFTA και τις κλιμακούμενες απειλές των ΗΠΑ στον Καναδά. Ανακούφιση, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι FT, η TTIP δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και δεν χρειάζεται να την επαναδιαπραγματευτούν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχία βεβαίως, γιατί η στάση του Αμερικανού προέδρου είναι ενδεικτική των όσων θα πρέπει να περιμένουν στην δική τους εμπορική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ποια είναι όμως η τακτική που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και ποια είναι τα «χαρτιά», που έχουν στη διάθεσή τους; Μετά την μονομερή επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αυτό που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι είναι μία αντίστοιχη εξέλιξη στον κρίσιμο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Τραμπ δήλωνε τον Αύγουστο ότι έρχονται δασμοί 25% σε όλα τα αυτοκίνητα από την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι ένα μήνα νωρίτερα είχε συμφωνήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μπουν στον πάγο μέτρα και αντίμετρα.
Η πρόταση της Ε.Ε. για εξάλειψη όλων των δασμών στα αυτοκίνητα- τόσο από την ίδια όσο και από τις ΗΠΑ- δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times οι Bρυξέλλες θα επιμείνουν στον διάλογο, πιστεύοντας ότι μπορούν να πείσουν τον Τραμπ ότι τους ενώνουν περισσότερα από ό,τι τους χωρίζουν. Συγκεκριμένα ετοιμάζονται να καταθέσουν στο τραπέζι πρόταση για μία από κοινού μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- εναντίον του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πυρά, ισχυριζόμενος ότι μεροληπτεί εις βάρος των ΗΠΑ.
Κοινός αντίπαλος, όπως προσπαθούν να εξηγήσουν οι Ευρωπαίοι στον Αμερικανό ηγέτη, είναι η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, τις οποίες μπορούν μαζί να πιέσουν για δραστικό μαχαίρι στις επιδοτήσεις αγροτικών και άλλων προϊόντων, αλλά και για περισσότερα βήματα κατά της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο θέμα της τεχνολογίας, οι Βρυξέλλες κατέθεσαν διαμαρτυρία στον ΠΟΕ κατά της Κίνας, την ίδια ημέρα, που προσέφυγαν στον Οργανισμό κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Ένα κοινό ευρω-αμερικανικό μέτωπο κατά του «δράκου» είναι ίσως το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με το CNBC εξετάζεται επίσης και μία προσφορά- ένδειξη καλής θέλησης- για δραστική μείωση στους δασμούς των εισαγόμενων από τις ΗΠΑ αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό αυτό θα ικανοποιούσε τον Τραμπ, αλλά και εάν θα είχε τη στήριξη του συνόλου των κρατών-μελών της ένωσης.
naftemporiki.gr