Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 09:46

Emirates: Σε σκέψεις μετά τη νέα καθυστέρηση παραλαβής του Α380

ΣΚΕΨΕΙΣ κάνει η αεροπορική εταιρεία Emirates, ο μεγαλύτερος πελάτης για τα αεροσκάφη Α380 της Airbus SAS, μετά τη δεύτερη καθυστέρηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών να παραδώσει το αεροσκάφος.

H Emirates που παρήγγειλε 45 αεροσκάφη τύπου Α380, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος του κόσμου, θα παραλάβει το πρώτο αεροπλάνο χωρητικότητας 555 θέσεων τον Οκτώβριο του 2007, αντί του Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αραβικής αεροπορικής εταιρείας. Η παράδοση θα γίνει ένα χρόνο αργότερα από το αρχικό σχέδιο, όταν η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάϊ, υπέγραψε τη συμφωνία απόκτησης των αεροσκαφών.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, βασίζεται στο Α380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, για να διατηρήσει την ηγετική της θέση έναντι της Boeing Co. Οι νέες καθυστερήσεις όμως, ενδέχεται να βοηθήσουν την Boeing να πουλήσει το ανταγωνιστικό του Α380, μοντέλο, Boeing 747-8. H Airbus μάχεται επίσης του αεροσκάφους της Boeing 787, το οποίο υπερέχει του Airbus Α350, στην αγορά αεροσκαφών 300 θέσεων.

Η EADS, μητρική της Airbus, είπε αργά χθες ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση των αεροσκαφών Α380, θα επηρεάσουν αρνητικά τα λειτουργικά κέρδη ή τα κέρδη προ τόκων και φόρων κατά 2 δισ. ευρώ (2,5 δισ. δολ.) από το 2007 έως το 2010.

Οι παραδόσεις περιορίστηκαν στο ένα αεροσκάφος φέτος, αντί δύο και σε εννέα το επόμενο έτος αντί 25 αεροσκάφη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Airbus. Θα είναι πέντε έως εννέα λιγότερα αεροσκάφη από αυτά που προγραμματιζόταν να παραδοθούν το 2008 και πέντε λιγότερα το 2009. Τα αεροσκάφη καθυστερούν ακόμη έξι με επτά μήνες εξ αιτίας της πυκνής ηλεκτρονικής καλωδίωσης του Α380, σύμφωνα με την Airbus.

To A380 έχει ήδη καθυστερήσει ένα χρόνο από το πρόγραμμα. Η Airbus έχει παραγγελίες για 159 αεροσκάφη, αξίας 300 εκατ. δολ. το κάθε ένα από 16 πελάτες. Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία είχε πει ότι η πρώτη παράδοση του Α380 θα καθυστερήσει τουλάχιστον μισό έτος, λόγω της πολυπλοκότητας των μηχανολογικών του μερών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αποζημιώσεις από τους πελάτες.

Οι μετοχές της EADS υποχώρησαν χθες 43 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 25,42 ευρώ η μία στο Παρίσι. Η ανακοίνωση για περαιτέρω καθυστερήσεις έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Μέσα στο έτος, οι μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες 20%, έναντι ανόδου 9% που έχουν σημειώσει οι μετοχές της Boeing.

Χθες η EADS είπε ότι τα λειτουργικά κέρδη το 2006 δεν θα επηρεαστούν, ακόμη και αν παραδοθεί ένα από τα δύο αεροσκάφη που προγραμματιζόταν. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα εμφανίσει προ φόρων και τόκων κέρδη από 3,2 δισ. έως 3,4 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρήση.

Boeing 747-8

Η παραγωγή του αεροσκάφους 747-8 της Boeing θα αρχίσει το 2008 και η πρώτη του έκδοση για μεταφορά εμπορευμάτων θα παραδοθεί το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η τιμή του 747-8 για τη μεταφορά εμπορευμάτων έχει τιμή από 279,5 εκατ. έως 283,5 εκατ. δολ., ενώ η έκδοση του επιβατικού κοστίζει από 272,5 εκατ. έως 282,5 εκατ. δολάρια.

Εκπρόσωπος της Air France-KLM Group, η οποία περίμενε να παραλάβει το πρώτο διώροφο Α380 τον Απρίλιο του 2008, ανέφερε, ότι στον διευθυντή στόλου της εταιρείας ειπώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, ωστόσο κανείς υπεύθυνος από την Airbus δεν τους επισκέφθηκε ακόμη. Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μετά την Singapore Airlines και άλλες αεροπορικές εταιρείες περίμεναν να παραλάβουν τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της Emirates, της Malaysian Airline System Bhd, της Deutsche Lufthansa AG, της China Southern Airlines Co. και της Air France. Παραγγελίες επίσης έκλεισαν για το Α380 η Virgin Atlantic, η Thai Airways και η Qatar Airways.

Η Singapore Airlines, η οποία θα είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα πετάξει με το Α380, είπε ότι περιμένει να παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη, εντός του προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Emirates δεν αναφέρθηκε εάν στις σκέψεις της περιλαμβάνεται το θέμα της αποζημίωσης από την Αirbus.

«Η Airbus θα εξαντλήσει την υπομονή της Emirates εάν η παράδοση του αεροσκάφους καθυστερήσει και πάλι», ανέφερε ο Tim Clark, πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, μιλώντας τον Δεκέμβριο.

«Συγχωρούμε την καθυστέρηση των έξι μηνών, αλλά δεν νομίζω ότι θα συγχωρέσουμε και άλλη καθυστέρηση», είχε πει ο Clark μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τα εγκαίνια του lounge της Emirates στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Charles de Gaulle, στις 6 Δεκεμβρίου του 2005.

Ο Clark και ο αντιπρόεδρος της Emirates, Maurice Flanagan, είχαν σήμερα σύσκεψη στα γραφεία τους. Χθες η Emirates είπε ότι η παράδοση των αεροσκαφών θα καθυστερήσει και πάλι. Η Airbus, επιβεβαίωσε αυτήν την καθυστέρηση αργότερα την ίδια ημέρα.