Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:07

Πληροφορίες για «οπισθοχώρηση» της Ρώμης στον προϋπολογισμό ανεβάζουν ιταλικά ομόλογα, μετοχές

Πληροφορίες που θέλουν τη Ρώμη να αποφεύγει τη ρήξη με τις Βρυξέλλες στο μέτωπο του προϋπολογισμού, παρά την επίμονη γραμμή σύγκρουσης στο μεταναστευτικό, γίνονται σήμερα δεκτές με εμφανή ικανοποίηση από τις αγορές.

Πληροφορίες που θέλουν τη Ρώμη να αποφεύγει τη ρήξη με τις Βρυξέλλες στο μέτωπο του προϋπολογισμού, παρά την επίμονη γραμμή σύγκρουσης στο μεταναστευτικό, γίνονται σήμερα δεκτές με εμφανή ικανοποίηση από τις αγορές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων απομακρύνονται αισθητά από τα υψηλά τριών μηνών, στα οποία είχαν σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα, ενώ και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου επικρατούν ανοδικές τάσεις, την ώρα που τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκονται στο κόκκινο. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, πιέζει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να διατηρήσουν το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2% το 2019. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αν και απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, διαβεβαίωσε πως η Ιταλία δεν θα παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. 

«Οι πληροφορίες και οι δηλώσεις Σαλβίνι είναι αρκετά ενθαρρυντικές, την ώρα που τα δεδομένα που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν στη καλύτερη περίπτωση μεικτά» σχολίασε στο Reuters ο Κρίστοφερ Ρίγκερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Η αισιοδοξία αντανακλάται στην πτώση της απόδοσης του διετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας κατά 18 μονάδες βάσης, στο 1,27%, σήμερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Πτώση 13 μονάδων βάσης, στο 3,08% και για την απόδοση του δεκαετούς, που βλέπει το spread έναντι του γερμανικού να κλείνει στις 269 μονάδες. 

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,4%. Μπορεί ο ενθουσιασμός να λείπει, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο ιταλικός δείκτης κινείται σε θετικό έδαφος, την ώρα που ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο «κόκκινο», θεωρείται ενδεικτικό της κάμψης των ανησυχιών για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

naftemporiki.gr