Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαΐου 2001 16:36

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον η Νέα Υόρκη

Στην έδρα της Fed στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street, καθώς στις 21:15' (ώρα Ελλάδος) η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, αρμόδια για τη νομισματική πολιτική της Fed, θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια του δολαρίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αρμόδια επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προβεί σε μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου, προκειμένου να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία. Την προσδοκία αυτή ενίσχυσαν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το μεταποιητικπό τομέα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η βιομηxανική παραγωγή σημείωσε μείωση κατά 0,3% τον Aπρίλιο, για έβδομο κατά σειρά μήνα, ενώ το ποσοστό του εν λειτουργία παραγωγικού δυναμικού στη μεταποίηση έπεσε στο xαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Οι γνώμες των οικονομικών αναλυτών διίστανται, πάντως, ως προς το εύρος της επικείμενης μείωσης. Σε έρευνα του "Bloomberg", οι 44 από τους 49 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν μείωση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση, αυτή θα είναι η πέμπτη από την αρχή του έτους και, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η τελευταία για φέτος.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, ο δείκτης Nasdaq ενισχυόταν κατά έξι μονάδες και βρισκόταν στις 2.088 μονάδες, ενώ ο Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 10.881 μονάδες ενισχυμένος κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.