Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 10:45

Goldman Sachs: Συμφωνία εξαγοράς της ΑΒ Ports προς 4,6 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση της Associated British Ports Holdings Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας λιμένων της Βρετανίας, αντί του ποσού των 2,5 δισ. λιρών Αγγλίας (4,6 δισ. δολ.) έκλεισε η Goldman Sachs Group Inc. και οι συνεργαζόμενες μαζί της εταιρείες.

Η Goldman, επικεφαλής ομίλου, θα καταβάλλει 810 πένες ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Associated British Ports. Η Goldman, αγοράζει τη διαχειρίστρια λιμένων μαζί με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και συνταξιοδοτικό κεφάλαιο του Καναδά.

«Είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τους μετόχους να συνειδητοποιήσουν τη αξία που δημιουργείται», ανέφερε ο Chris Clark, πρόεδρος της Associated British Ports, στην ανακοίνωσή του.

Η πώληση της Associated British Ports, είναι η τρίτη εξαγορά βρετανικής διαχειρίστριας λιμένων τους έξι τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σταθερά κέρδη, που προσήλκυσαν επενδυτές.

Τον Μάρτιο η DP World του Ντουμπάϊ, αγόρασε την Ρeninsular & Oriental Steam Navigation Co. αντί του ποσού των 6,8 δισ. δολ., συμφωνώντας να πουλήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ, μετά την αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου. Η PD Ports Plc, ιδιοκτήτρια των βρετανικών λιμένων Tees και Hartlepool, συγχωνεύθηκα τον Δεκέμβριο από την Babcock & Brown Infrastructure Group, ιδιοκτήτρια του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένος άνθρακα της Αυστραλίας, αντί του ποσού των περίπου 607 εκατ. λιρών Αγγλίας.