Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες επικεντρώνονται σήμερα περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, άλλωστε η επιβολή μέτρων λιτότητας στην Αργεντινή είχαν τραβήξει την προσοχή της αγοράς από τη Δευτέρα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται και ταυτόχρονα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Η.Π.Α. κινούνται ανοδικά, όπως έχουμε δει τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό είναι ένδειξη πως συνεχίζεται η κίνηση στα χρήματα που στρέφονται στις αξίες των ΗΠΑ και η απομάκρυνσή τους από άλλες περιοχές. Οι έρευνες για την εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αυξανόμενο άγχος στα εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο συννεφιάζουν.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες επικεντρώνονται σήμερα περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, άλλωστε η επιβολή μέτρων λιτότητας στην Αργεντινή είχαν τραβήξει την προσοχή της αγοράς από τη Δευτέρα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται και ταυτόχρονα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Η.Π.Α. κινούνται ανοδικά, όπως έχουμε δει τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό είναι ένδειξη πως συνεχίζεται η κίνηση στα χρήματα που στρέφονται στις αξίες των ΗΠΑ και η απομάκρυνσή τους από άλλες περιοχές. Οι έρευνες για την εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αυξανόμενο άγχος στα εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο συννεφιάζουν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ έδωσε νέα ώθηση στις ανησυχίες το Σαββατοκύριακο, όταν είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί ο Καναδάς στη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής και προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην μπερδευτεί στις εμπορικές συνομιλίες. Ο Trump επίσης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε πρόσθετες εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, μετά την Πέμπτη. Και σε ένα σημάδι των νέων κινδύνων που απειλούν τις αγορές, μια δημοσκόπηση του Reuters επεσήμανε μια πιθανότητα ένα στα τέσσερα ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία.
Δεν είναι εύκολο αυτή την εποχή να κινηθεί η αγορά ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα. Οι ευρωπαϊκές αγορές χωρίς την καθοδήγηση των futures αρχικά και των δεικτών της Wall Street αργότερα, φάνηκε πως αδυνατούν να αποτινάξουν τη νευρικότητα που προκαλεί η έλλειψη κατεύθυνσης. Αυτό συμβαίνει στους επαγγελματίες επενδυτές από την ανησυχία για πιθανή εμφάνιση ασύμμετρων απειλών που θα φέρει ένας ευρύς εμπορικός πόλεμος, στο αύριο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η πρώτη συνεδρία του Σεπτέμβρη στην Αθήνα είχε: Μεγάλη βουτιά στο πρώτο δίωρο, σημαντική ανάκαμψη επί τέσσερις περίπου ώρες και καλό τζίρο. Έλειψε το θετικό κλείσιμο.
Με τζίρο 3 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30 λεπτά, η αγορά εμφάνιζε απώλειες -0,10% περίπου, με τους θεσμικούς να συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Όλοι οι δείκτες στην ευρωζώνη εμφάνιζαν μεγαλύτερες του ΧΑ απώλειες. Το καθοριστικό για το κλίμα ήταν πως η μετοχή της ΕΤΕ, στη νέα της μορφή (την συμπυκνωμένη) ξεκινώντας από τα 2,448 ευρώ, ένα λεπτό μετά το άνοιγμα βρέθηκε στα 2,316 και μετά ισορρόπησε με πτώση -3,5% στα 2,36.
Ο «αυτοματισμός» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων για την διατήρηση της απόστασης από τα Ιταλικά δεν έβαλε το χέρι του στην άνοδο της απόδοσης στα επίπεδα του 4,40%. Γιατί των Ιταλικών στις 11:30, υποχωρούσαν 4 μονάδες βάσης. Συνεπώς υπήρξε έκφραση δυσπιστίας προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προ της ΔΕΘ. Έτσι σταδιακά, οι άμυνες έπεφταν και τα ανοδικά blue chip λιγόστευαν γρήγορα. Αυτή η δυναμική είχε σαν αποτέλεσμα οι απώλειες των ΠΕΙΡ (πάνω από -8% στις 11:50) ΕΤΕ (πάνω από -6,5% στις 11:50) ΑΛΦΑ (πάνω από -4,0% στις 11:50) ΕΥΡΩΒ (πάνω από -3,5% στις 11:50) να οδηγήσουν σε νέο χαμηλό στις 720,01 μονάδες στις 11:50 με τον τζίρο στα 8,100 εκατ. Ο πυθμένας αναζητήθηκε ως τις 12:36 και ήταν στις 719 μονάδες όταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ήταν πάνω από -6,2%. Στις 16:26 μετά από περίπου τέσσερις ώρες η πτώση του ήταν -2%.
Η δυναμική στην πρώτη σύνοδο του Σεπτέμβρη σφραγίστηκε από την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΤΕ για την οποία οι αγοραίοι είχαν ειδοποιήσει με τα πρωινά τους σχόλια. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Στη σημερινή συνεδρίαση επανέρχεται η μετοχή της Εθνικής μετά το reverse split και αναμένεται να πραγματοποιήσει αυξημένο όγκο συναλλαγών. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο. Στο τέλος της εβδομάδος αναμένονται οι παραδοσιακές Πρωθυπουργικές εξαγγελίες στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Το κλίμα των Αναδυομένων Αγορών συνεχίζει να λειτουργεί επιβαρυντικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο». Η Merit Sec. ανέφερε: «Σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκεται η μετοχή της ΕΤΕ, η οποία κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση καθαρών εσόδων από τόκους (-23%) στο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο».
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. ανέφερε στο τέλος Αυγούστου: «Ένα Καλοκαίρι, 90 μονάδες διακύμανση (12%) και 36,4 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές, περιγράφουν μια μάλλον στείρα χρηματιστηριακή περίοδο, την στιγμή που οι κυριότερες Χρηματιστηριακές Αγορές του Πλανήτη βρίσκονται σε επαφή με πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών. Από την άλλη πλευρά, οι Αναδυόμενες Αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή πίεση, είτε άμεσα, είτε έμμεσα (Νόμισμα) προκαλώντας συνεχείς αναταράξεις στις Τοπικές Οικονομίες.
Το Χρηματιστήριο μέσα στο Καλοκαίρι είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει (αναβαθμίσεις, κερδοφορία εταιρειών, κλείσιμο αξιολόγησης), ωστόσο η διττή φύση της Ελληνικής Αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά, στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά η Ελληνική Αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί Αναδυόμενη σε…ώριμο στάδιο, αφού ναι μεν έχει σταθερό Νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εσωκλείει ωστόσο ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε Επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές στις αγορές του ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Την προηγούμενη εβδομάδαο Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα. Αν προχωρήσει τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δασμούς, τότε θα κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών καθώς ήδη οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δις δολαρίων.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,07% στις 382,51 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,97% στις 7.504,60 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 12.346,41 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 5.413,80 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 9.376,10 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 0,62% στις 20.395,79 μονάδες.
Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση των εμπορικών πιέσεων. Ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό 21 μηνών τον προηγούμενο μήνα, στις 54,6 από 55,1 μονάδες. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου. Επιπλέον, στα ομόλογα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, μετά την απόφαση της Fitch να διατηρήσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στο «ΒΒΒ». Ενδεικτικά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,16%.
ΧΑ
Η πτώση είχε συνέχεια αλλά μικρότερο μέγεθος και τζίρο
Στην πρώτη συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική τάση και κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, με εγγραφή ως κατώτερου μέρας χαμηλότερα από τις 719 μονάδες. Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+0,21%) 45 λεπτά μετά το άνοιγμα που ήταν το μέγιστο στις 731,16 από 738,94 την Παρασκευή. Ενώ 100 λεπτά μετά το ανώτερο, ορίστηκε (12:36) το ελάχιστο όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 718,96 από 728,15 μονάδες την προηγούμενη.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές αυτή ορίστηκε από τις 12:50 ως τις 15:50 και ήταν μεταξύ των 721 ως και τις 725 μονάδες. Είχαν αποφασίσει να αναβάλουν την προσπάθεια για άνοδο και επέτυχαν μικρές απώλειες με την αντίδραση στο δεύτερο μέρος. Ήταν συνεπώς συντονισμένοι στο πνεύμα των συναλλαγών στην ευρωζώνη. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 727,27 με προηγούμενο κλείσιμο στις 729,62 ήτοι με πτωτικό χάσμα 2,35 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο ενδιαφέρον για αγορές με νευρικότητα και με χαμηλούς όγκους στο πρώτο τέταρτο ήρθε το ανώτερο ημέρας και όταν συμπληρώθηκε σχεδόν ο χρόνος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αφού εμφανίστηκε και το ελάχιστο στο πρώτο μέρος ο Μέσος όρος κινήθηκε πάνω από τις 725 μονάδες κάτι ανάλογο συνέβη και στις αγορές της ευρωζώνης.
Τη σύνοδο σφράγισε το υψηλότερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 27,482 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, με εμφάνιση αρνητικού πρόσημου στους δείκτες ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ενισχύθηκε 2-3 μονάδες βάσης, αλλά έμεινε γύρω από το 4,35%.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 718,96 μονάδες, ήταν 19 πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν αργία. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 726,13 που ήταν 7,17 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,03 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής.
Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (12,20 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 9,80 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,958 από 52,117 δις ευρώ. Οκτώ blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΣΑΡ +2,22%, ΤΕΝΕΡΓ +2,13%, ΟΠΑΠ +1,94%, ΤΙΤΚ +1,52%, ΕΛΠΕ +1,23%, ΜΠΕΛΑ +0,93%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,58% και ΜΥΤΙΛ +0,35%, και 17 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,98% από -3,51%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,97% από -6,11%, η ΕΤΕ στο -4,00% από 0%, ΕΥΡΩΒ -0,68% από -2,52% και την ΠΕΙΡ στο -5,42% από -3,61%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,96% από -0,51%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 17) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,48% και έφθασε στις 726,13 από 729,62 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1909,59 από 1920,65 μονάδες με μεταβολή -0,58%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,854 από 129,529 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 27,483 από 0,452 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,611 από 127,481 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,494 από 1,014 από 1,367 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 45 από 27 των καθοδικών 51 από 60 και 21 από 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Δεν υπάρχουν αλλαγές στο φρόνημα των traders
Στην πρώτη σύνοδο του Σεπτέμβρη, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη με κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1915,12 μονάδες με πτωτικό χάσμα 5,43 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1892,91 μονάδες και σημειώθηκε στις 12:40. Το μέγιστο στις 1924,84 ήταν η τιμή στις 10:45. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1911,39. Το κλείσιμο έγινε στις 1909,59 με μεταβολή -0,58%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 12,132 από 14,727 εκατ. ευρώ.
Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1543 συμβόλαια με ανώτερο τις 1924,50 μονάδες, κατώτερο τις 1895,00 και τελευταίες πράξεις στις 1914,50 από 1928,25 μονάδες την προηγούμενη. Διακινήθηκαν επίσης 91 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1814,75, και κατώτερο τις 1900,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 1911,50 από 1929,00. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 7831 από 7837 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 455 από 435 ΣΜΕ.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ μετά τη χθεσινή σύνοδο σημείωσε: «Δεν έχουμε κάποιες εξελίξεις που να βοηθούν σε θετική πορεία των βασικών δεικτών του Χ.Α. ενώ αντίστοιχα, έχουμε να καλύψουμε σημαντικά θέματα μέχρι τέλος του έτους.
Πρώτος κλάδος που δοκιμάζεται είναι ο Τραπεζικός κάτι που το δείχνει και στα θετικά και στα αρνητικά νέα πολύ γρήγορα. Σκοπός στο κλάδο είναι να προχωρήσουν γρήγορα
σε εκκαθαρίσεις δανείων με πλειστηριασμούς και πωλήσεις, που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του χρόνου.
Ο Σεπτέμβρης είναι γεμάτος από νέα που θα μπορούσαν να δώσουν τόνο και διακυμάνσεις στην Αγορά μιας και μπροστά μας έχουμε το ξεδίπλωμα των θέσεων Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ. Είναι δεδομένο πως η Αγορά περιμένει να δει τι θα γίνει με Θεσμούς και Κυβέρνηση σε σχέση με το δημοσιονομικό, μιας και η ιστορία με τις συντάξεις αφορά το 1% του ΑΕΠ, ενώ από την άλλη μπορεί να κρίνει πολιτικές εξελίξεις. Από την Κυβέρνηση έχουμε μικτές δηλώσεις και το πιο πιθανό είναι το "έργο" να ξεκαθαρίσει μέσα στον μήνα.
Η Αγορά είναι δεδομένο ότι φοβάται ότι μπορεί να έχουμε και πάλι πρόβλημα στα δημοσιονομικά. Οι εξαγγελίες έχουν την σημασία τους, μιας και αν η Κυβέρνηση δείξει ότι την νοιάζει περισσότερο το θεαθήναι και όχι η Οικονομία, θα προβληματίσει περαιτέρω τους Επενδυτές. Το spread έχει και πάλι σκαρφαλώσει πάνω από το 400, και παρά το υφιστάμενο ”μαξιλάρι", να μην επιτρέπει την έξοδο στις Αγορές. Από την άλλη δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος της ανάπτυξης για ακόμα μία χρονιά, μιας και οι επενδύσεις συνεχίζουν να είναι στάσιμες».
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ανέβηκε υψηλότερα σήμερα Τρίτη 4/9, καθώς η εμπορική διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας πιθανά να κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα και καθώς μέτρα έκτακτης λιτότητας στην Αργεντινή υπογράμμισαν την αναταραχή που υφίστανται αρκετές από τις αναδυόμενες αγορές.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,3%. Τα κινεζικά blue chip του CSI300 υποχώρησαν επίσης 0,3%, αντιστρέφοντας τα αρχικά τους κέρδη αλλά στο δεύτερο μέρος προς το τέλος εμφάνισαν άνοδο +1,22%.
Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε λιγότερο από 0,1%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν 0,35% χαμηλότερα την παραμονή μιας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.
Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές έληξαν σχεδόν αμετάβλητες, αν και η αδύναμη βρετανική λίρα συνέβαλε στην άνοδο του FTSE, σχεδόν κατά +1%. Οι αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν για την Ημέρα της Εργασίας.
Ωστόσο, τα ΣΜΕ επί των χρηματιστηριακών δεικτών των Η.Π.Α. κινήθηκαν υψηλότερα την Τρίτη, ενώ τα συμβόλαια S&P500 E-mini κέρδισαν +0,1% στις 2905,5 μονάδες.
Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων αντιπάλων, ήταν +0,1% υψηλότερα στις 95,253 μονάδες. Το ευρώ μειώθηκε κατά 0,2% σήμερα στα 1,1599 δολάρια.
Οι έρευνες για την εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αυξανόμενο άγχος στα εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο συννεφιάζουν.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,8622% έναντι του 2,853% που έκλεισε στις ΗΠΑ την Παρασκευή.