Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 11:47

Varig: Νέος επενδυτής προσφέρει 450 εκατ. δολ. για την εξαγορά της

ΒΡΕΘΗΚΕ και δεύτερος αγοραστής, για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, Varig, ο οποίος προσέφερε 450 εκατ. δολ., υπερβαίνοντας την προηγούμενη προσφορά από τους υπαλλήλους της.

Η Alvarez & Marsal Inc., οικονομικός σύμβουλος της Varig, έλαβε σήμερα επιστολή από «επενδυτή στην αεροπορική βιομηχανία της Βραζιλίας», σύμφωνα με τον δικηγόρο της Varig, Rick Antonoff, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Δικαστήριο Πτωχεύσεων των ΗΠΑ στη Ν. Υόρκη. Ο νέος επενδυτής προσέφερε 450 εκατ. δολ. σε μετρητά και ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα στον λογαριασμό της Varig, 75 εκατ. δολ., σύμφωνα με τον Antonoff.

H προσφορά γίνεται μία ημέρα πριν την απόφαση του δικαστή πτωχεύσεων της Βραζιλίας, Luiz Roberto Ayoub, για την προτεινόμενη πώληση της Varig στην NV Participacoes, μία εταιρεία που ελέγχεται από ομάδα πιλότων της εταιρείας και ιπτάμενων φροντιστών. Ο Ayoub έχει πει ότι θα εγκρίνει την πώληση στην NV Participacoes, εάν η εταιρεία αυξήσει την προσφορά της στα 346 εκατ. δολ. από 125 εκατ. δολάρια.

«Νέος επενδυτής ενδιαφέρεται να αγοράσει την εταιρεία», είπε ο Antonoff.

Για να δώσει περισσότερο χρόνο στη Varig να αναδιοργανωθεί, ο δικαστής Robert Drain, επέκτεινε την προθεσμία κατάσχεσης των 25 αεροσκαφών της Varig από τις εταιρείες leasing. Ο Drain απέρριψε τα αιτήματα από τις εταιρείες leasing, συμπεριλαμβανομένης της Wells Fargo Bank Northwest, της NA και της Boeing Co., να αρθεί αυτή η δικαστική απόφαση. Νέα απόφαση για την παράταση της κατάσχεσης των αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρείας θα ληφθεί από το δικαστήριο στις 21 Ιουνίου.

Επίσης, με άλλη του απόφαση ο Drain διέταξε την Varig να καταβάλλει στην International Lease Finance Corp. 3,8 εκατ. δολ. για τη μίσθωση 11 αεροσκαφών, διαφορετικά κινδυνεύει με την κατάσχεσή τους. Η αεροπορική εταιρεία έχει μισθώσει 60 αεροπλάνα εκ των οποίων τα 47 πραγματοποιούν πτήσεις.

Εκπρόσωπος της Varig στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, είπε, ότι η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ILFC για τους όρους της καταβολής του παραπάνω ποσού.

Οι μετοχές της Varig σημείωσαν άνοδο 30% ή 44 σεντάβος, για να κλείσουν στο 1,9 ρεάλ η μία, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο. Αυτόν τον μήνα οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 59%.