Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 13:44

Ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε2, Ε3 και Ε9

Σε λειτουργία έθεσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την υποβολή των συμπληρωματικών εντύπων Ε2, Ε3 και Ε9 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2006 μέσω της «πύλης» www.gsis.gr .

Οι σχετικές εφαρμογές, που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από τη ΓΓΠΣ, απευθύνονται σε πολίτες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1). Προκειμένου να διευκολύνεται η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους χρήστες του Internet, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες για Internet Explorer, Firefox και Mozilla.

Η υποβολή των εντύπων Ε2 (Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων) και Ε3 (Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών) ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση της φόρμας που εμφανίζεται μετά την είσοδο του ενδιαφερομένου στην αντίστοιχη υπηρεσία.

Η υποβολή του εντύπου Ε9 (Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων) προϋποθέτει τη δημιουργία αρχείου που γίνεται με χρήση σχετικού προγράμματος της Γ.Γ.Π.Σ. Το πρόγραμμα διατίθεται ήδη δωρεάν στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι μπορούν να το αναζητήσουν στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου www.gsis.gr (στην ενότητα «Ελεύθερα προγράμματα της ΓΓΠΣ για τους χρήστες») και να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις του προγράμματος:

• Η πλήρης έκδοση (περίπου 4,7 ΜΒ), η οποία απευθύνεται σε όσους θα κάνουν για πρώτη φορά χρήση της Ηλεκτρονικής Συμπλήρωσης και Υποβολής της Δήλωσης Ε9. Η έκδοση αυτή περιέχει και το πλήρες ευρετήριο νομών, δήμων και οδών.

• Η έκδοση ενημέρωσης (περίπου 800 ΚΒ), η οποία απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους το αντίστοιχο πρόγραμμα του έτους 2005. Η έκδοση αυτή δεν περιέχει το ευρετήριο νομών, δήμων και οδών αλλά χρησιμοποιεί το ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή του χρήστη ευρετήριο.

Και οι δύο παραπάνω εκδόσεις αφορούν σε περιβάλλον Windows. Θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα έκδοση για περιβάλλον Linux και MacOS X.

Σε περίπτωση συζύγων και εφόσον η σύζυγος υποχρεούται στην υποβολή συμπληρωματικού εντύπου για στοιχεία που την αφορούν:

α. για το Ε2, η υποβολή μπορεί να γίνει:

- είτε με τους κωδικούς του υπόχρεου (συζύγου)

- είτε με τους κωδικούς της συζύγου

β. για το Ε3, η υποβολή πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με τους κωδικούς που ήδη διαθέτει ή θα αποκτήσει η σύζυγος

γ. για το Ε9, η υποβολή πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με τους κωδικούς του υπόχρεου (συζύγου).

Υπενθυμίζεται ότι τα συμπληρωματικά έντυπα Ε2, Ε3 και Ε9 υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά το χρονικό διάστημα από 12/6/2006 έως 12/7/2006, ανεξαρτήτως του καταληκτικού ψηφίου του Α.Φ.Μ.