Όπως ακριβώς άρχισε ο Αύγουστος, έτσι και τελείωσε για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Παρότι άρχισε με ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις, στον απόηχο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος, το οποίο το θεωρούσε μεν βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου θα έφερνε νέα δεδομένα στην αγορά.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Όπως ακριβώς άρχισε ο Αύγουστος, έτσι και τελείωσε για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Παρότι άρχισε με ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις, στον απόηχο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος, το οποίο το θεωρούσε μεν βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου θα έφερνε νέα δεδομένα στην αγορά. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ο βασικός καταλύτης για τη διαμόρφωση των τιμών στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους είναι η Ιταλία, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις, εν μέσω ανησυχιών για τον επικείμενο προϋπολογισμό της που ενδεχομένως να τη φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες με σημείο αιχμής την πολυσυζητημένη αύξηση των κρατικών δαπανών.
Ο Αύγουστος λοιπόν υπήρξε μήνας έντονης νευρικότητας για την ελληνική αγορά κρατικού χρέους, τη στιγμή δε που θεωρείται και μήνας καλοκαιρινής ραστώνης λόγω απουσίας επενδυτών για διακοπές. Ενώ υπήρξε υποτονικός από πλευράς όγκου συναλλαγών, δεν υπήρξε καθόλου υποτονικός από πλευράς μεταβολών. Ο μήνας άρχισε με την απόδοση του 10ετούς στο 3,96%, μία ανάσα από το 4%, για να τον τελειώσει πολύ πιο πάνω από το επίπεδο αυτό, κοντά στο 4,40%.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται υπό συνεχή πίεση τις τελευταίες συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να αγγίξει χθες το 4,38%, οδεύοντας ολοταχώς προς τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου στο 4,57%. Η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας προκαλεί έντονη ανασφάλεια στους επενδυτές για τα ομόλογα υψηλότερου κινδύνου, όπως είναι αυτά της περιφέρειας και, κυρίως, τα ελληνικά. Υπό την επίδραση των παραγόντων αυτών, το περιθώριο των 10ετών ομολόγων παρέμεινε και χθες πάνω από το ορόσημο των 400 μονάδων βάσης, στις 427, με τις κινήσεις αυτές να γίνονται χωρίς όγκο που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε χθες μόλις στο ένα εκατομμύριο ευρώ και μάλιστα ήταν σε έντοκα γραμμάτια.
Αναφορικά με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, οι αποδόσεις έκλεισαν χθες στο 0,98% και 3,35%, πολύ κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν και στις αρχές Αυγούστου. Το ομόλογο με λήξη το 2025 «είδε» την απόδοσή του να κινείται και χθες κοντά στην περιοχή του 4%, στο 3,99%, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο από το 3% που βρισκόταν στην αρχή του Αυγούστου.
Επισημαίνεται ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν σε ομιλία του στην Αθήνα υποστήριξε ότι οι αγορές θα έχουν «σκληρή» προσέγγιση, προσθέτοντας πως κανένας δεν μπορεί να πάει κόντρα σ’ αυτές.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, όπως ανέφερε το Bloomberg, ότι υπάρχει ένα μικρό τμήμα της ελληνικής αγοράς ομολόγων που εμφανίζει σημάδια «ζωής», οι καλυμμένες ομολογίες που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.