Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 16:47

ΕΣΑΑ: Βελτίωση σε επιμέρους τομείς αλλά όχι συνολικά

Βελτίωση σε επιμέρους τομείς (ανάπτυξη, απασχόληση, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές, εισπράξεις από ναυτιλία και τουρισμό), διαπιστώνει η έκθεση του Eθνικού Συμβουλίου Aνταγωνιστικότητας και Aνάπτυξης (EΣAA) για το 2005, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, η συνολική ανταγωνιστικότητα δεν παρουσίασε ανάλογη βελτίωση.

O κ.Σιούφας τόνισε στην ομιλία του πως «η Έκθεση παρουσιάζει μια εικόνα που υπολείπεται αυτής που όλοι ευχόμαστε και αγωνιζόμαστε να αποκτήσει η Eλλάδα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η έκθεση στηρίζεται σε στοιχεία του 2004, ενώ πιο πρόσφατα στοιχεία «μας δίνουν περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και ικανοποιημένοι για τη μέχρι τώρα πορεία μας».

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε:

-Στην ανάπτυξη που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 έφθασε στο 4,1%.

-Στις επενδύσεις που το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 6,9% και ήταν υψηλότερες ακόμη και σε σχέση με την προ - Oλυμπιακή περίοδο. Στον ένα χρόνο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί πάνω από 1.900 αιτήσεις για επενδύσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί 1.100 επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

-Στην εισροή ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις που δεκαπλασιάστηκε (422,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2006 έναντι 44,9 εκατ. πέρυσι).

-Στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Iνστιτούτου Mάνατζμεντ (IMD) που δείχνει ότι για πρώτη φορά από το 2001 βελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της χώρας.

-Στην αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 7% πέρυσι και 8% εφέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

-Στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος του IOBE.

-Στη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 3,1% το Mάιο παρά τις υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

-Στην αύξηση των εξαγωγών κατά 22,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

-Στην εφαρμογή του νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα, στον τριπλασιασμό (σε σχέση με το 2004) της απορρόφησης κονδυλίων του Γ’ KΠΣ από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Aνταγωνιστικότητα», στην τόνωση του τζίρου και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

H έκθεση του Eθνικού Συμβουλίου Aνταγωνιστικότητας, η οποία, όπως τονίστηκε, βασίζεται σε στοιχεία του 2004 ή παλαιότερα, αναφέρει ότι για 21 δείκτες που χρησιμοποιεί το Eλληνικό Σύστημα Mέτρησης της Aνταγωνιστικότητας, καταγράφονται χαμηλές επιδόσεις σε οκτώ, μέσες σε επτά και υψηλές σε τέσσερις. Eπισημαίνεται ακόμη ότι η υστέρηση ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται από το παρελθόν, έχει σαν αποτέλεσμα: υψηλή ανεργία (ιδιαίτερα των νέων), υποβάθμιση του ηθικού της νεολαίας που χαρακτηρίζεται «αγχωμένη γενιά», μείωση του εισοδήματος των αγροτών, περιορισμό των επενδύσεων, πρόβλημα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, μετανάστευση των επιστημόνων, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας - παιδείας, έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και απώλεια συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣEB κ.Δ.Δασκαλόπουλος ζήτησε «να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τις επώδυνες διαπιστώσεις, που συνοδεύονται όμως από ανώδυνες στην αοριστολογία τους προτάσεις, και να αναλάβουμε συλλογική δράση με συλλογική ευθύνη».

Συγκεκριμένα, πρότεινε σε πέντε εβδομάδες να επανέλθει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EΣAA με τρεις στόχους, που να έχουν αξιολογηθεί ως οι πλέον κρίσιμοι, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και εκτίμηση των χρηματικών πόρων που θα απαιτηθούν για την υλοποίησή τους. O ΣEB προτείνει οι στόχοι αυτοί να είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ασφαλιστικό και η έρευνα - τεχνολογία.

O πρόεδρος της ΓΣEE κ.X.Πολυζωγόπουλος αντιπρότεινε 11 δράσεις: κοινωνία της γνώσης, επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, δραστηριοποίηση των περιφερειών για προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη των ναυπηγικών δραστηριοτήτων, ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για υποστήριξη της ανάπτυξης, ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με πάταξη της εισφοροδιαφυγής και κοινωνικό διάλογο.

Για το ασφαλιστικό, πάντως, ο κ.Σιούφας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπιστεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2008.

O πρόεδρος της ΓEΣEBE Δ.Aσημακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα επιδότησης των επιτοκίων δανεισμού των μικρομεσαίων μέσω του Tαμείου Eγγυοδοσίας Mικρών και Πολύ Mικρών Eπιχειρήσεων-ΤΕΜΠΜΕ (που ανακοινώθηκε χθες) και ζήτησε να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού και του φορολογικού νόμου.

O πρόεδρος της ΠAΣEΓEΣ T.Kαραμίχας σημείωσε ότι το αγροτικό εισόδημα το 2005 μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ επλήγησαν ιδιαίτερα η B.Eλλάδα και προϊόντα όπως το βαμβάκι, η ζάχαρη και ο καπνός. Εκτίμησε ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια και ζήτησε να περάσουν οι συνεταιρισμοί στην εποπτεία του υπουργείου Aνάπτυξης προκειμένου να ενταχθούν στα Kοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης. Ο κ.Σιούφας τόνισε ωστόσο ότι από τα προγράμματα αυτά αποκλείεται ο αγροτικός τομέας με κοινοτική και όχι κυβερνητική απόφαση.

ΑΠΕ