Τον δρόμο στη Μυτιληναίος για την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο άνοιξε η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της άδειας παραγωγής που είχε υποβάλει η εταιρεία τον Μάρτιο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Τον δρόμο στη Μυτιληναίος για την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο άνοιξε η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της άδειας παραγωγής που είχε υποβάλει η εταιρεία τον Μάρτιο. Η σχεδιαζόμενη επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα έχει ονομαστική ισχύ 665 MW (650 MW καθαρή ισχύ προς το σύστημα). Θα εγκατασταθεί στο ενεργειακό κέντρο της Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ, η οποία ελήφθη στις 27 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, ο σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία ατμοστροβιλική ισχύος 220 MW. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις στελεχών της εταιρείας, θα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε η θερμική του απόδοση να υπερβαίνει το 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Έτσι, χάρη στην εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει σταθμό βάσης για το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Μετά την έγκριση της άδειας παραγωγής, η διάρκεια ισχύος της οποίας ανέρχεται σε 35 χρόνια, το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών μελετών. Οι μελέτες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν σε 10-12 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.
Πρόκειται για την τέταρτη επένδυση της εταιρείας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Επομένως, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει έμπρακτα την πεποίθηση της εταιρείας πως, με την ολοένα μεγαλύτερη άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων και τη συνακόλουθη αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων ορυκτών καυσίμων, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, την εποχή δηλαδή όπου τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα ωριμάσουν εμπορικά και τεχνολογικά, ώστε να αντισταθμίσουν το μειονέκτημα της στοχαστικότητας (μη ελεγχόμενης παραγωγής) που αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές.
Η έγκριση της ΡΑΕ συμπίπτει χρονικά με μία συγκυρία όπου οι τιμές των δικαιωμάτων κινούνται έντονα αυξητικά, έχοντας από την περασμένη εβδομάδα «σπάσει» το φράγμα των 20 ευρώ ανά τόνο CO2. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά δικαιωμάτων. Έτσι, με τη άνοδο των τιμών, η εταιρεία εκτιμά πως η νέα μονάδα θα έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στην Ελλάδα. Κάτι που θα σημαίνει πως θα εντάσσεται πρώτη στον εγχώριο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ).
Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει ήδη η Μυτιληναίος σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, η συνολικής ισχύος των οποίων ανέρχεται σε 1,2 GW.
Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, τα δύο εργοστάσια βρίσκονται επίσης στον Αγ. Νικόλαο - μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 44,48 MW και ένας σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW. Το τρίτο εργοστάσιο, μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική της Μυτιληναίος και της Motor Oil.