Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 21:17

Επαινοι Πετραλιά για την προσφορά των ελλήνων επιχειρηματιών στο χώρο του Τουρισμού

Αν η Ελλάδα έχει πετύχει να βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους δεκαπέντε τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Αυτό τόνισε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μιλώντας στην απονομή των ετήσιων βραβείων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε προσωπικότητες, τουριστικούς επιχειρηματίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που συνέβαλαν στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό και στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.

Η υπουργός μίλησε για «υγιή και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», καθώς, όπως είπε, «ο τουρισμός δεν θα αναπτυχθεί μόνο με κυβερνητικές εντολές, αλλά ακόμα περισσότερο μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες». Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαβεβαίωσε η κ. Πετραλιά, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης «στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, να την απελευθερώσει από αγκυλώσεις και αντικίνητρα, να αξιοποιήσει τη δυναμική της».

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γ.Λ.Φωκάς, η συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ την τελευταία 35ετία ανέρχεται σε 1 τρισ.δολάρια, κατά την οποία -όπως τόνισε- ο τουρισμός, με κινητήρια δύναμη τα ξενοδοχεία, εξελίχθηκε σε στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Όπως σημείωσε, τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού απαιτούν μια τουριστική πολιτική σύνθετης στοχοθέτησης και συνεπούς εφαρμογής σε βάθος χρόνου, που θέτει -πιο επιτακτικά από ποτέ- το ζήτημα της αξιόπιστης λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ο οποίος -όπως παρατήρησε- υπονομεύεται από τις αλληλεπικαλύψεις των συναρμόδιων φορέων και αρχών.

Τα βραβεία «Ξ.Ε.Ε. 2006» απονεμήθηκαν στους εξής:

*Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη - Μέγα Βραβείο Προσωπικής Προσφοράς

*Βασίλη Κωνσταντακόπουλο - Βραβείο Πρωτοποριακής Επενδυτικής Πρωτοβουλίας στον Τουρισμό

*Κωστάκη Λοΐζου - Louis Hellenic Cruises - Βραβείο Τουριστικής Επιχείρησης

*Ν. Μέρτζο - Γ. Μπουτάρη - Βραβείο ανάδειξης περιοχής σε σημαντικό τουριστικό προορισμό

*Σπύρο Σπυρίδωνα - Βραβείο Τουρισμός & ΟΤΑ

*Λεωνίδα Δημητριάδη - Ευγενίδη - Ξενοδοχείο Elies Resorts - Βραβείο Ξενοδοχείου Διακοπών

*¶ρη Σουλούνια - Rodos Park Suites - Βραβείο Ξενοδοχείου Πόλης

*Κυριάκο Γριβέα - Country Club - Βραβείο ανάδειξης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

*Δάκη Ιωάννου - Semiramis Hotel - Βραβείο ξενοδοχείου Art & Design.

Πηγή ΑΠΕ