Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 09:37

Market Beat: Η διεθνής συγκυρία ευνοεί αλλά οι όγκοι ίσως έρθουν μετά τις 790 μονάδες

«Η ταχύτητα απομάκρυνσης από τον πυθμένα των 700 μονάδων για το έτος και το τελευταίο δωδεκάμηνο, είναι ικανοποιητική. Αυτό που προβληματίζει είναι οι όγκοι με τους οποίους πραγματοποιείται η τρέχουσα άνοδος και τα κίνητρα των επενδυτών για την αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου». Είναι η τρίτη μέρα στη σειρά που αφήνουμε στο ξεκίνημα του σχολίου αυτές τις παρατηρήσεις καθώς ακόμα δεν έχουν καθαρή άποψη οι παράγοντες της αγοράς για τα κίνητρα των αγοραστών.

Του Κώστα Ιωαννίδη

«Η ταχύτητα απομάκρυνσης από τον πυθμένα των 700 μονάδων για το έτος και το τελευταίο δωδεκάμηνο, είναι ικανοποιητική. Αυτό που προβληματίζει είναι οι όγκοι με τους οποίους πραγματοποιείται η τρέχουσα άνοδος και τα κίνητρα των επενδυτών για την αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου». Είναι η τρίτη μέρα στη σειρά που αφήνουμε στο ξεκίνημα του σχολίου αυτές τις παρατηρήσεις καθώς ακόμα δεν έχουν καθαρή άποψη οι παράγοντες της αγοράς για τα κίνητρα των αγοραστών.

Δεν υπάρχει εγχώριος αναλυτής που να μην εκφράζει επιφύλαξη για την αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Για την ακρίβεια δεν έχουν κατασταλάξει για το «ποιόν» του αγοραστικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας πιθανότερη την επίσκεψη στις 700 μονάδες ως κίνητρο επανόδου ορισμένων θεσμικών στις συναλλαγές.

Όλοι αναγνωρίζουν την σημαντική, αυτές τις μέρες, συνάρτηση της διάθεσης των επενδυτών του ΧΑ με αυτή των διεθνών αγορών. Οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών πάντως, κατά την εκτίμηση σοβαρών αναλυτών, απορροφώνται μέσα στη μέρα και συνεπώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι αυθεντικό. Το βαθύτερο κίνητρο είναι τεχνικού χαρακτήρα και θεωρούμε πιθανή την εμφάνιση διάθεσης για ρίσκο από λίγους θεσμικούς, που θεωρούν ότι το χτύπημα στις 700 μονάδες δεν σχετίζεται με ψυχολογικά όρια.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χθες το πρωί: «Το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να ευνοεί τις επιδόσεις των δεικτών των Διεθνών Αγορών, εξέλιξη που ίσως αφορά σήμερα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο που επιμένει να διαφοροποιείται, εφόσον βελτιωθούν οι όγκοι συναλλαγών».

Η Merit Sec σημείωνε: «Η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου κατέγραψε χθες νέα υψηλά (3,18% mid-yield-to-maturity), ενώ επιδείνωση εμφανίζει και η Τουρκική λίρα, εν μέσω υποβαθμίσεων των Χρηματοοικονομικών της Ιδρυμάτων. Ωστόσο, σε μία 'ρηχή' Αγορά τον πρώτο λόγο τον έχουν τα κεφάλαια των μεγάλων Διεθνών ‘’Index trackers’’ MSCI και FTSE Russell, τα οποία αυξάνουν την μεταβλητότητα σε περιόδους αναδιαρθρώσεων».

Από τη Beta Sec παρατηρούσαν: «Ο συνεχιζόμενος χαμηλός τζίρος διατηρεί περιορισμένες τις προοπτικές της Αγοράς, ωστόσο το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές υποστηρίζει την τάση και απορροφά τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Με αυτά τα δεδομένα η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο και για τη σημερινή συνεδρίαση».

Η αγορά μας και την Τετάρτη κινήθηκε σε συντονισμό με τα χρηματιστήρια του ευρώ. Για αυτό οι βασικοί δείκτες και οι τιμές των blue chip από την έναρξη ως τις 13:00 παρουσίασαν πορεία σχήματος ισορροπημένου V. Με ανώτερο, από το πρώτο τέταρτο, τις 737 μονάδες χονδρικά, εγγραφή κατώτερου στις 732 στις 11:50 και επιστροφή στις 737 στις 13:02. Με την εξέλιξη των συναλλαγών φάνηκε πως το κατώτερο στις 732,16 μονάδες ήταν ελάχιστο μέρας και αφετηρία ανόδου σταθερής κλίσης, που όρισε το ανώτερο στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ήταν άνοδος από κλιμακούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε με αρκετά κύματα εντολών που οδήγησαν στην εγγραφή των 743,13 μονάδων στις 17:00.

Η πρώτη χρήσιμη διαπίστωση ήταν πως επανήλθε το πνεύμα των επαγγελματιών διαχειριστών χαρτοφυλακίων, στην κατάσταση των, προ της Τρίτης, συνόδων. Όταν απουσίαζαν οι ταλαντώσεις των τιμών, από αποτελεσματικές παρεμβάσεις μέσω

επιθετικών εντολών πωλήσης. Χθες οι εραστές των short στοιχημάτων «χάρηκαν» όσο έκαναν κουμάντο και έξω οι ομόλογοί τους και μετά, αποσύρθηκαν διακριτικά. Έτσι το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, με «έμπνευση» την αντίστοιχη κίνηση των τιμών στην ευρωζώνη, συνέβαλλε στην κατάκτηση τιμών πάνω από την πρόσφατη οροφή του μέσου όρου στις 739.

Από τη σύγκριση των ορίων στην διακύμανση του ΓΔ φάνηκε πως χθες μόνο μετά το άνοιγμα της Wall Street και την επιβεβαίωση της συνέχειας στην άνοδο εκεί η συσσώρευση ήταν δεδομένη. Μετά τις 16:30 άλλαξε η διάθεση των συναλλασσόμενων και το αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε την υπέρβαση των 740 μονάδων.

Για τη στήλη η διάθεση για ρίσκο είναι τεχνικού χαρακτήρα και αφορά λίγους θεσμικούς, που θεωρούν ότι το χτύπημα στις 700 μονάδες δεν σχετίζεται με ψυχολογικά όρια. Απλά είναι εγγραφή διπλού πυθμένα η οποία προεξοφλεί συνέχεια στην άνοδο που θα έρθει σταδιακά. Ωστόσο δεν πιστεύουν πως θα περάσει κάτω από τις 700 μονάδες ξανά. Την εικόνα συνόψισε ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments AΕΠΕΥ: «Η Αγορά προς το παρόν έχει ξεφύγει από άμεσο κίνδυνο, έχοντας εξουδετερώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, όμως η κύρια τάση θα παραμένει πτωτική, όσο διατηρείται χαμηλότερα των 790 μονάδων».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street από την ώθηση, που έδωσαν τα δεδομένα για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγοραίων η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο καθώς ανήλθε στο 4,2% από 4,1% προηγουμένως ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή μείωση στο 4%. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,8%, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 9,1% σε ετήσια βάση και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% ή 60 μονάδες στις 26.124,57, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,57% στις 2.914,04 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 8.109,69 μονάδες. Οι S&P και Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά για τέταρτη στη σειρά μέρα.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,4%) και Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-0,8%) και United Technologies (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1705 δολάρια από 1,1694 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,88%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι αγορές του ευρώ με τους επενδυτές να απασχολούνται με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,29% στις 386,58 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,71% στις 7.563,21 μονάδες, στη

Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 12.561,68 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 5.501,33 μονάδες. Ενώ τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,39% στις 9.569,50 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,68% στις 20.760,07 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της ισπανικής Inditex μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «underweight» από την Morgan Stanley για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η μετοχή της Inditex "βούλιαξε" 5,6%. Στο μεταξύ οι επενδυτές έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά.

Στην Ευρώπη, η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κινείται καθοδικά. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, βασισμένος σε περίπου 2.000 Γερμανούς, υποχώρησε στις 10,5 μονάδες, κατά την είσοδο στο Φθινόπωρο, από 10,6 τον προηγούμενο μήνα.

ΧΑ

Η άνοδος είχε συνέχεια και αποτέλεσμα την υπέρβαση των 740 μονάδων

Στην τρίτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση και κίνηση σχεδόν ισορροπημένα σε αρνητικό και θετικό πεδίο με εγγραφή ως κατώτερου μέρας χαμηλότερα από της Τρίτης. Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν τη μέγιστη θετική μεταβολή (+0,77%) στις 17:00, όταν σημειώθηκε το μέγιστο στις 743,13 από 739,10 την Τρίτη. Ενώ 80 ακριβώς λεπτά μετά το άνοιγμα ο ΓΔ βρέθηκε στις 732,16 από 733,88 μονάδες την προηγούμενη και ήταν το ελάχιστο.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές από τις 14:45 ως τις 16:30 και ορίστηκε μεταξύ των 738 ως και τις 740 μονάδες. Είχαν συνεπώς επιχειρήσει να συνεχίσουν την άνοδο της Δευτέρας και επέτυχαν αρχικά στο δεύτερο μέρος σεμνά κέρδη σύμφωνα με το πνεύμα των συναλλαγών στην ευρωζώνη. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος δεν κυριάρχησαν πάλι οι εντολές αγοράς.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 737,09 με προηγούμενο κλείσιμο στις 737,47 ήτοι με οριακό πτωτικό χάσμα 0,38 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο ενδιαφέρον για αγορές που με τη νευρικότητά της και τους χαμηλούς όγκους δεν κατάφερε να αλλάξει τη διάθεση των συμμετεχόντων και όταν συμπληρώθηκαν 80 λεπτά διαπραγμάτευσης (11:50) εμφανίστηκε το ελάχιστο, περίπου όταν αυτό συνέβη και στις αγορές της ευρωζώνης.

Τη σύνοδο σφράγισε το κάπως καλύτερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 3,158 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση ζήτησης για τα μισά Τραπεζικά blue chip, με εμφάνιση κερδών στους δείκτες δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ανεβαίνοντας 3 μονάδες βάσης, πέρασε πάνω από το 4,20%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 732,16 μονάδες, ήταν 32 πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δυνάμωσε σε επίπεδο μεταβολών όταν διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική έναρξη και κατόπιν σταθερά ανοδική δυναμική. Έξω όπως και εδώ,

υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 742,96 που ήταν 10,80 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,17 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής.

Ήταν μια σύνοδος με πολύ μεγαλύτερο (11,0 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 5,2 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,767 από 52,492 δις ευρώ. Έξη blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΒΙΟ -0,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,77%, ΓΡΙΒ -0,35%, ΟΠΑΠ -0,26%, ΟΤΕ -0,44%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,17% και 18 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( +0,52% από +0,67%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,59% από -0,29%, η ΕΤΕ στο 0% από -0,16%, ΕΥΡΩΒ +0,52% από +2,67% και την ΠΕΙΡ στο +1,27% από +1,78%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,71% από +0,69%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 10) και ένα την ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,74% και έφθασε στις 742,96 από 737,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1953,75 από 1943,68 μονάδες με μεταβολή +0,52%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, έτσι το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,872 από 31,704 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,158 από 1,525 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 28,826 από 28,191 από εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,073 από 1,445 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 43 των καθοδικών 32 από 44 και 21 από 25 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η άνοδος άνοιξε την όρεξη για στοιχήματα και αύξηση όγκων στα ΣΜΕ

Στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη που έφερε κίνηση σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος και από τις 14:45 ως και 17:00 στο θετικό. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1941,02 μονάδες με πτωτικό χάσμα 2,7 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1926,41 μονάδες και σημειώθηκε στις 11:52. Ένα ανοδικό τίναγμα μετά την ανοδική έναρξη της Wall Street έφερε στις 17:00 το μέγιστο μέρας στις 1954,56 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1953,75 με μεταβολή +0,52%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 9,033 εκατ. ευρώ.

Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1208 συμβόλαια με ανώτερο τις 1955,00, κατώτερο τις 1926,50 και τελευταίες πράξεις στις 1955,00 από 1944,00 μονάδες την προηγούμενη. Διακινήθηκαν επίσης 133 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1964,75 και κατώτερο τις 1928,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις επίσης στο μέγιστο μέρας. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Σεπτεμβρίου, ήταν 7104 από 6959 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 403 από 341.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν στιγμή στο αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ. Δεν εμφάνισαν θετικό σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των δημοπρασιών για τον ορισμό του κλεισίματος, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΡΙΒ και στο υψηλό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ. Οι μεταβολές των blue chip που εμφάνισαν απώλειες ήταν μικρές και διατηρήθηκε η εύνοια που απολαμβάνουν οι μετοχές της ΛΑΜΔΑ ενώ η απουσία της ΕΤΕ, λόγω reverse split, βοήθησε τον δείκτη των τραπεζών να εμφανίσει σεμνά κέρδη. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν αποτυπώνεται μόνο στους ημερήσιους τζίρους ή, στην υπερπροσπάθεια που χρειάστηκε για να κλείσει ο ΓΔ πάνω από τις 740 μονάδες.

Την αποκαλύπτει και η επίδραση, συναλλακτικά, σεναρίων για αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών MSCI και FTSE, επειδή κυριαρχούν τα αμοιβαία της κατηγορίας «παρακολουθητές δεικτών». Αυτό που αξίζει αναφοράς, ήταν η διαφοροποίηση των θεσμικών στις αγορές ομολόγων, που ανέβασαν τις αποδόσεις των Ιταλικών και μείωσαν αυτές των ελληνικών. Ο δε τζίρος διατηρήθηκε πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments AΕΠΕΥ μετά το κλείσιμο σημείωσε:

Στο ψυχολογικό αλλά και τεχνικό σημείο των 700 μονάδων βρήκε στήριξη την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, μετά από το πτωτικό σπιράλ που ενεργοποιήθηκε από την Τουρκική κρίση.

Η εξομάλυνση του διεθνούς κλίματος συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετους Ελληνικού ομολόγου πέριξ του 4,2%, αλλά και στον παραλληλισμό της Εγχώριας Αγοράς με την ανοδική αντίδραση των Ξένων Χρηματιστηρίων.

Η κρούση του Γενικού Δείκτη με το προηγούμενο χαμηλό των 700 μονάδων (17 Νοεμβρίου 2017) σε συνδυασμό με τις υπερπουλημένες τιμές στους βασικότερους ταλαντωτές, έδωσε ελκυστικές τιμές εισόδου σε υποψήφιους αγοραστές που αποζητούσαν μία τεχνική αντίδραση.

Η Αγορά προς το παρόν έχει ξεφύγει από άμεσο κίνδυνο, έχοντας εξουδετερώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, όμως η κύρια τάση θα παραμένει πτωτική, όσο διατηρείται χαμηλότερα των 790 μονάδων. Η πρόσφατη κίνηση της Αγοράς φαίνεται σαν μία τεχνική αντίδραση και όχι κάτι ουσιαστικότερο, με τις πιθανότητες να ανακοπεί στην επόμενη αντίσταση των 750 μονάδων να εμφανίζονται αρκετά αυξημένες.

Τεχνική απώλεια των 700 μονάδων θα ενεργοποιήσει νέο κύμα πωλήσεων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην κύρια στήριξη των 657 μονάδων, όπου και βρίσκεται το επίπεδο Fibonacci 50% της ανοδικής κίνησης 420,82 - 895,64, έχοντας διαμορφώσει στα επίπεδα αυτά μια ισχυρότατη διαγραμματική βάση. Στον αντίποδα, κατοχύρωση των 750 μονάδων Γενικού Δείκτη, ανοίγει το δρόμο για την κύρια αντίσταση των 790 μονάδων όπου έχει να απειληθεί από τα τέλη Ιουνίου.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια εγκατέλειψαν τα κέρδη που εμφάνισαν στην αρχή και βυθίστηκαν την Πέμπτη, ειδικά στις κινεζικές αγορές που υποχωρούν σταθερά από τους κινδύνους που συνεπάγεται ο Σινο-Αμερικανικός εμπορικός πόλεμος. Ωστόσο, εμφάνισαν αρχικά λίγη άνεση από την εμφανή χαλάρωση των επιχειρηματικών εντάσεων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Οι αρχηγοί των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά εξέφρασαν αισιοδοξία την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις της NAFTA θα προλάβουν την προθεσμία της Παρασκευής για μια συμφωνία, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη διμερούς συμφωνίας από τις ΗΠΑ με το Μεξικό. Ωστόσο, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,2%, με τα κέρδη στις όποιες ανοδικές αγορές στην περιοχή να αντισταθμίζονται από τις απώλειες στην Κίνα.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε -0,98% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,96%.

Οι δασμοί των ΗΠΑ για άλλα κινεζικά αγαθά ύψους 200 δις Δολαρίων αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα τον επόμενο μήνα. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά άγγιξε ένα υψηλό για το τρίμηνο, μετά από τα κέρδη στη Wall Street, αλλά μείωσαν οι πιέσεις τα κέρδη και έφτασε στο τέλος ένα μέτριο 0,09%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας ήταν υψηλότερα κατά 0,1% αλλά αργότερα εμφάνισε απώλειες -0,03%.