Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 10:20

Cnooc: Στα ύψη οι μετοχές μετά την ανακάλυψη αερίου

ΑΝΟΔΟ έως 8,6% σημείωσαν οι μετοχές της μεγαλύτερης offshore εταιρείας πετρελαιοειδών της Κίνας, Cnooc Ltd., μετά την ανακάλυψη αερίου της καναδικής συνεργάτιδάς της στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Η Husky Energy Inc., που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing, ανακοίνωσε χθες ότι η ανακάλυψη στο Pearl River Basin είναι σημαντική και ενδέχεται να περιέχει έως 6 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Η Cnooc, με έδρα το Πεκίνο, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου 5,4 τρισ. κυβικά πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Kίνα, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ, ενθαρρύνει της εταιρείες να αυξήσουν τη διύλιση εντός και εκτός χώρας, καθώς οι τιμές της ενεργείας αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ. Με βάση τα συμβόλαια της εταιρείας για έρευνα με ξένους συνεργάτες, η Cnooc έχει το δικαίωμα να αγοράσει χωρίς κόστος το 51% οποιασδήποτε ανακάλυψης.

Οι μετοχές της Cnooc σημείωσαν άνοδο 4,8%, φθάνοντας στα 5,50 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 12:29 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 45 σεντς, φθάνοντας στα 5,70 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Πέρυσι, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 29%, έναντι ανόδου 10,4% του δείκτη Hang Seng του Χρηματιστηρίου.