Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 11:03

Αύξηση 9,6% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάϊο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 9,6% σημείωσαν τον Μάϊο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με μεγαλύτερες τις πωλήσεις της Fiat SpA, της Toyota Motor Corp. και της Volkswagen AG, καθώς κάποιες χώρες είχαν επιπλέον ημέρες πώλησης και οι αγορές στην Ιταλία πέρυσι μειώθηκαν αποτέλεσμα της απεργίας των οδηγών φορτηγών.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν στο 1,42 εκατ. οχήματα από 1,3 εκατ. οχήματα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της European Automobile Manufacturers Association. Το πεντάμηνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 2,4%, φθάνοντας τα 6,83 εκατ. οχήματα.

Τον Μάϊο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιταλία αυξήθηκαν 50%, εξ αιτίας της απεργίας στον κλάδο μεταφορών που καθυστέρηση τις παραδόσεις αυτοκινήτων. Χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8,7% τον περασμένο μήνα, επίσης αύξησαν τις πωλήσεις τους καθώς κάποιες θρησκευτικές εορτές που έπεσαν τον Μάϊο του 2005, φέτος ήταν τον Ιούνιο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen με το μοντέλο Passat, της Toyota με το Yaris και της Fiat με το Grande Punto, προσελκύουν τους Ευρωπαίους, να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα, καθώς βελτιώνεται η οικονομία της περιφέρειας.

Η οικονομία στις χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 1,3% το 2005, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μερίδιο του ομίλου Fiat στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε στο 7,8% τον Μάϊο από 5,5% που ήταν πριν από ένα χρόνο, μετά την αύξηση 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων με το σήμα Fiat. Το μερίδιο του ομίλου στην Ευρώπη το πρώτο πεντάμηνο του έτους, αναρριχήθηκε στο 7,9% από 6,6%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Τορίνο της Ιταλίας, λανσάρισε τη νέα έκδοση του Punto, του καλύτερου σε πωλήσεις μοντέλου της και το Alfa Romeo 159, στα τέλη του 2005, που συμμετείχαν κατά πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στην αύξηση των κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Toyota, της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σημείωσαν αύξηση 22% τον Μάϊο, φθάνοντας στα 82.925 οχήματα. Μαζί με το Yaris η Toyota αύξησε τις πωλήσεις της και με το νέο μοντέλο της RAV4.

Οι πωλήσεις της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης αυξήθηκαν 13% μετά από αύξηση 21% των αυτοκινήτων της με το σήμα Volkswagen. Η αύξηση των πωλήσεων του Passat σε τιμή από 22.100 ευρώ στη Γερμανία, βοήθησαν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αυξήσει τον Μάϊο το μερίδιο αγοράς της στο 20,5% από 19,9% που ήταν πέρυσι.

Και οι άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις πωλήσεις τους τον Μάϊο. Η Bayerische Motoren Werke AG (BMW) η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο, εμφάνισε 9,2% αύξηση των πωλήσεων, στα 75.055 οχήματα, μετά την αύξηση σε ποσοστό 11% των πωλήσεων αυτοκινήτων με το σήμα BMW.

Tον περασμένο μήνα η BMW είπε ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στο 1,6 εκατ. οχήματα μέχρι το 2010, καθώς η ζήτηση των οχημάτων της Σειράς 3 αυξάνεται, σε συνδυασμό με το λανσάρισμα δύο νέων μοντέλων. Εκτιμά ότι το 2007 θα πουλήσει 1,4 εκατ. οχήματα, ένα χρόνο αργότερα από ότι προγραμμάτιζε.

Οι πωλήσεις της DaimlerChrysler, της πέμπτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο αυξήθηκαν 13%, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της να φθάσει τον Μάϊο το 5,9% από 5,7% που ήταν πέρυσι. Το σκέλος πολυτελών αυτοκινήτων της εταιρείας, Mercedes-Benz, θα παρουσιάσει το επόμενο έτος μία νέα έκδοση του C-Class. Το μοντέλο αυτό ανταγωνίζεται τη Σειρά 3 της BMW.

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, General Motors Corp. και Ford Motor Co., επίσης αύξησαν τον Μάϊο τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη. Η GM, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αύξησε τον περασμένο μήνα τις πωλήσεις της σε ποσοστό 6,5%, ενώ η Ford, η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, εμφάνισε 4,7% υψηλότερες πωλήσεις. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις και των δύο ήταν χαμηλότερες το πρώτο πεντάμηνο του 2006, καθώς ο κόσμος προτίμησε αυτοκίνητα των ανταγωνιστριών τους.

Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μοιράστηκαν την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάϊο. Η PSA Peugeot Citroen, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, εμφάνισε μείωση 0,3% των πωλήσεων τον Μάϊο, στα 122.063 οχήματα.