«Η ταχύτητα απομάκρυνσης από τον πυθμένα των 700 μονάδων για το έτος και το τελευταίο δωδεκάμηνο, είναι ικανοποιητική. Αυτό που προβληματίζει είναι οι όγκοι με τους οποίους πραγματοποιείται η τρέχουσα άνοδος και τα κίνητρα των επενδυτών για την αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι εγχώριοι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς την τάση στη βδομάδα μετά τη χθεσινή σύνοδο συσσώρευσης.
Του Κώστα Ιωαννίδη
«Η ταχύτητα απομάκρυνσης από τον πυθμένα των 700 μονάδων για το έτος και το τελευταίο δωδεκάμηνο, είναι ικανοποιητική. Αυτό που προβληματίζει είναι οι όγκοι με τους οποίους πραγματοποιείται η τρέχουσα άνοδος και τα κίνητρα των επενδυτών για την αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι εγχώριοι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς την τάση στη βδομάδα μετά τη χθεσινή σύνοδο συσσώρευσης.
Η αισιοδοξία μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού υποχώρησε γρήγορα, και η προσοχή των επενδυτών δείχνει να επιστρέφει στην επικείμενη προθεσμία σχετικά με τους δασμούς από τις ΗΠΑ για προϊόντα από την Κίνα. Το επίπεδο φινάλε στη Wall Street και η έλλειψη σημαντικών οικονομικών στοιχείων σε όλη την περιοχή της Ασίας έφερε σήμερα το πρωί συναλλαγές χαμηλών όγκων. Οι αναλυτές στην JPMorgan σημείωσαν ότι η προθεσμία σχετικά με τους αυξημένους δασμούς από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 5 Σεπτεμβρίου απέχει λιγότερο από μια εβδομάδα.
Στο ταμπλό της αγοράς χθες, στο μέσο των συναλλαγών γινόταν ρεσιτάλ οριακών μεταβολών, με τους διαφορετικούς κλαδικούς δείκτες να έχουν μεταβολή αρνητικά από -0,08% ως -0,88% και θετική από +0,01% ως +0,46%. Για αυτό ξεχώριζαν για τα κέρδη τους οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +1,2% (βλέπε ΛΑΜΔΑ) Βιομηχανικών Προϊόντων +1,1% (βλέπε ΒΙΟ ΜΥΤΙΛ) και Τεχνολογίας +1,43% (βλέπε ΙΝΤΚΑ και ΙΝΛΟΤ). Την οριακή μεταβολή των βασικών δεικτών καθόριζαν οι μεταβολές των τραπεζικών blue chip με την ΕΤΕ και ΑΛΦΑ στις πτωτικές και τις ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ στις ανοδικές. Για την επίτευξη της ισορροπίας του ΓΔ στις 15:00 γύρω από τις 736 μονάδες, είχαν πέσει στον πάγκο της αγοράς 19 εκατ. ευρώ και περίπου 1,5 αφορούσαν πακέτα. Το εύρος διακύμανσης του μέσου όρου ήταν λιγότερο των 6 μονάδων.
Αυτά περιγράφουν συνήθως στάση αναμονής, από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών. Μπορεί, το βόλεμα με τον ΓΔ γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας, να σχετιζότανε με την αναμονή προ της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οι ξένοι θεσμικοί δεν θα ενδιαφερθούν για την προσωπικότητα του νέου επικεφαλής στη Δημόσια Τάξη. Αλλά ενδιαφέρονται, για κάθε αλλαγή στα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα. Δεν είναι καλό σημάδι, σχολίασαν, αν αλλάξουν τα ονόματα των υπουργών που αποτέλεσαν την ηγεσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, από την υπογραφή ως την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Πιθανό όμως μας φάνηκε να μούδιασαν επίσης από την ανανέωση των πιέσεων στην τουρκική λίρα.
Επιπλέον όμως, μπορεί να περιόρισε τη διάθεση για ρίσκο, η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης. Μετά από τις δηλώσεις του Ντι Μάιο, για υπέρβαση στο όριο του δημοσίου ελλείμματος (στο 3%) που προβλέπει η ΕΕ. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι αναγνωρίζουν πως το κίνημα των Πέντε Αστέρων έφερε στην εξουσία ερασιτέχνες πολιτικούς, από τους οποίους το απροσδόκητο των αποφάσεών τους είναι συχνά αναμενόμενο. Χθες γενικότερα, οι αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης είχαν μικρές μεν, πτωτικές δε μεταβολές.
Οι εγχώριοι αναλυτές προβληματίζονται από τους χαμηλούς όγκους θεωρώντας άλλοι μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο το ποτήρι των προσδοκιών τους. Η Merit Sec χθες το πρωί σημείωνε: «Με θετικά πρόσημα στις Διεθνείς Αγορές ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 'κοιτάζει' την περιοχή 750 μονάδων. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Τραπεζικού δείκτη, εν όψει και των ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου αυτήν την εβδομάδα. Εν μέσω μιας αμφιβόλου μεγέθους και διάρκειας ανοδικής αντίδρασης, μιας και ο όγκος συναλλαγών είναι σημαντικά συρρικνωμένος, ενώ οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, η επιλογή των κατάλληλων μετοχικών τίτλων είναι η στρατηγική που ενδείκνυται. Θα επαναξιολογήσουμε την τεχνική εικόνα μετά την υπέρβαση των 750 μονάδων και παράλληλα επικεντρωνόμαστε στα αποτελέσματα των εισηγμένων που παρακολουθούμε». Αλλά η Beta Sec. ανέφερε: «Παρά το ανοδικό momentum οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζουν την τάση. Αν δεν ενισχυθεί ο τζίρος περιμένουμε μικρή υποχώρηση με την πλειονότητα των μετοχών να συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα».
Η στήλη εκτιμά πως πιθανά να αποδειχθεί τοπική οροφή το επίπεδο των 739 μονάδων γιατί το όποιο σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον που πιθανά θα προκύψει αφορά στην αναθεώρηση των διεθνών δεικτών FTSE η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Πολωνία, με στάθμιση 19,25% στον FTSE Emerging Europe All Cap, θα μεταταχθεί από τις Αναπτυσσόμενες στις Αναπτυγμένες Αγορές. Με αποτέλεσμα, η Ελλάδα με στάθμιση 6,08% να είναι μεταξύ των τριών Αγορών που θα ωφεληθούν περισσότερο σε ότι αφορά τις εισροές, δεδομένου ότι θα αυξήσει τη βαρύτητά της στον δείκτη. Οι Ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη θα αυξηθούν σε 25 από 22, με την προσθήκη των ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΛΧΑ .
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να σκαρφαλώνουν σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 26.064,02 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 8.030,04 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,03% στις 2.897,52 μονάδες.
Τη Δευτέρα, Ουάσιγκτον και Μεξικό ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός συμφώνου εμπορικών συναλλαγών, το οποίο θα αντικαταστήσει τη NAFTA. Μάλιστα, στη νέα συμφωνία αναμένεται να προσχωρήσει και ο Καναδάς.
Η εξέλιξη αυτή, είχε ως αποτέλεσμα την εν μέρει άμβλυνση των ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί μόνιμη πηγή ανησυχίας για επενδυτές και αναλυτές.
Ο πρόεδρος Τραμπ, μόλις αναρριχήθηκε στην εξουσία, έβαλε στον «πάγο» τη συμφωνία NAFTA ανάμεσα σε ΗΠΑ - Μεξικό - Καναδά, ισχυριζόμενος ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ως αποτέλεσμα, προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών όρων, με τις ΗΠΑ και Μεξικό να καταλήγουν σε συμφωνία, κάτι το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί το προσεχές διάστημα και με τον Καναδά. Αυτό φυσικά, έδωσε νέα «φτερά» στους αμερικανικούς δείκτες, με τον Nasdaq να υπερβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, το φράγμα των 8.000 μονάδων, και τον S&P 500 να προσεγγίζει ακόμη περισσότερο το όριο των 3.000 μονάδων.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικτές οι διαθέσεις των επενδυτών στις αγορές του ευρώ. Αφού μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό, η προσοχή της αγοράς στράφηκε στις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Καναδά. Σε περίπτωση που η Οτάβα συμφωνήσει με τους νέους όρους, τότε η αναθεωρημένη τριμερής συμφωνίας θα έχει θετικό αντίχτυπο. Στην Ευρώπη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παραδέχθηκε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο».
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,52% στις 7.617,22 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -0,09% στις 12.527,42 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη +0,11% στις 5.484,99 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση -0,55% στις 9.606,50 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες -0,85% στις 20.620,05 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1729 από 1,1677 την προηγούμενη μέρα
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Με ετήσιο ρυθμό αύξησης των Τραπεζικών δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις στο 4,1%, όπως και τον Ιούνιο.
ΧΑ
Η άνοδος είχε βασανιστική συνέχεια
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση και κίνηση σχεδόν ισορροπημένα σε θετικό και αρνητικό πεδίο με εγγραφή ως κατώτερου μέρας πολύ ψηλότερα από της Δευτέρας. Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν μικρή θετική μεταβολή (+0,38%) στις 12:40, όταν σημειώθηκε το μέγιστο στις 739,10 από 739,02 τη Δευτέρα. Ενώ 26 λεπτά μετά το άνοιγμα ο ΓΔ βρέθηκε στις 733,88 μονάδες από 724,59 την προηγούμενη και ήταν το ελάχιστο.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές από τις 14:00 ως τις 17:00 και ορίστηκε μεταξύ των 735 ως και τις 737 μονάδες. Είχαν συνεπώς επιχειρήσει να συνεχίσουν την άνοδο της Δευτέρα και απέτυχαν, παρά τα σεμνά κέρδη του πρώτου μέρους των συναλλαγών στην ευρωζώνη. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, μετά από τρεις συνεδρίες και μια σύνοδο διακοπή, κυριάρχησαν πάλι οι εντολές αγοράς.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 735,97 με προηγούμενο κλείσιμο στις 736,27 ήτοι με οριακό πτωτικό χάσμα 0,30 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο ενδιαφέρον για αγορές που με τη νευρικότητά της και τους χαμηλούς όγκους δεν κατάφερε να αλλάξει τη διάθεση των συμμετεχόντων και όταν συμπληρώθηκαν 26 περίπου λεπτά διαπραγμάτευσης (10:56) εμφανίστηκε το ελάχιστο.
Τη σύνοδο σφράγισε το κάπως καλύτερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 1,525 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση ζήτησης για τα μισά Τραπεζικά blue chip, με εμφάνιση κερδών στους δείκτες ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση υποχωρώντας 2 μονάδες βάσης μόνο, πέρασε κάτω από το 4,20%.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 733,88 μονάδες, ήταν 34 πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δυνάμωσε σε επίπεδο μεταβολών όταν διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική έναρξη και κατόπιν σταθερά ανοδική δυναμική. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 737,47 που ήταν 3,6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,6 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής.
Ήταν μια σύνοδος με πολύ μικρότερο (5,2 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 14,5 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,492 από 52,457 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95%, ΕΥΔΑΠ -0,91%, ΕΕΕ -0,84%, ΜΠΕΛΑ -0,78%, ΕΧΑΕ -0,66%, ΦΡΛΚ -0,37%, ΑΔΜΗΕ -0,36%, ΑΛΦΑ -0,29%, ΟΤΕ -0,27%, και ΕΤΕ -0,16% και 12 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( +0,67% από +2,88% από -1,30%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,29% από +2,82%, την ΕΤΕ στο -0,16% από +2,25%, ΕΥΡΩΒ +2,67% από +1,90% και την ΠΕΙΡ στο +1,78% από +6,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,69% από +2,04% από -0,16%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 2) και τρία ΕΛΠΕ ΜΟΗ ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,16% και έφθασε στις 737,47 από 736,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1943,68 από 1942,84 μονάδες με μεταβολή +0,04%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα πάνω, έτσι το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,704 από 24,502 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,525 από 1,050 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 28,191 από 22,071 από εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,445 από 0,786 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 66 των καθοδικών 44 από 30 και 25 από 17 ήταν σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Παρά τη συσσώρευση δεν άλλαξαν τα στοιχήματα στην τρέχουσα σειρά
Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταία εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Υπήρξαν περίοδοι πλάγιας κίνησης μεταξύ των 1937 και 1942 μονάδων από τις 14:05 ως τις 17:00 και εκτίναξη μέσω των δημοπρασιών. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1935,70 μονάδες και σημειώθηκε στις 10:56. Ένα ανοδικό τίναγμα έδωσε στις 11:46, το μέγιστο μέρας στις 1947,35. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1939,81 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1943,68 με μεταβολή +0,04%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,274 εκατ. ευρώ.
Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 604 συμβόλαια με ανώτερο τις 1948,00 μονάδες, κατώτερο τις 1935,25 και τελευταίες πράξεις στις 1944,00 από 1948,75 μονάδες την προηγούμενη. Διακινήθηκαν επίσης 77 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1949,50, κατώτερο τις 1925,75 με τελευταίες πράξεις στις 1944,00 από 1942,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 6959 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 341.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχαν μόνιμα θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και εμφάνιζαν σταθερά απώλειες οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΦΡΛΚ.
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ μετά τα χθεσινά σημείωσε: Το μη πειστικό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, για λόγους που έχουν επισημανθεί από το σύνολο των αναλυτών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 700 μονάδων, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση για το 2018 (705,2 μονάδες στις 22/8), με τις συναλλαγές να είναι σχετικά αυξημένες. Ωστόσο, στα επίπεδο των 700 μονάδων οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι σημαντικός αριθμός μετοχών, Τραπεζών αλλά και άλλων Δεικτοβαρών, έχουν ελκυστική τιμολόγηση, σαν αποτέλεσμα των αθρόων πωλήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες (συνθήκες "υπερπουλημένης" Αγοράς), καθώς η Αναδυόμενη Ελληνική Αγορά επηρεαζόταν από την Τουρκική κρίση αλλά και την αντιπαράθεση Ιταλίας - Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό που ανέβαζε τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκική κρίση είναι σε ύφεση ελέω των swaps 3 δισ. $ από το Κατάρ. Η Ιταλία ίσως βρει αγοραστές για τα ομόλογά της από τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση Κόντε – Τραμπ. Οι ΗΠΑ συνάπτουν εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα στάση τους. Και ο Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, διατυπώνει προσεκτικά τις απόψεις του για τις επιτοκιακές αυξήσεις προκαλώντας την ευαρέσκεια των Αγορών.
Επομένως, το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί με θετικό τρόπο τις Αγορές επιδρώντας ευεργετικά και στα της Ελλάδος, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,10% - 4,20%. Αν δε ληφθεί υπόψη και η αναβάθμιση της Πολωνικής Αγοράς σε Ανεπτυγμένη προς το τέλος Σεπτεμβρίου από τoν FTSE, δικαιούμαστε να προσβλέπουμε σε αυξημένες εισροές κεφαλαίων από τα funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές και θα αντικαταστήσουν τις "Πολωνικές θέσεις" με άλλους τίτλους, Ελληνικούς μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα κριθούν τελικά από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το Ελληνικό αφήγημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, με όσα θα λεχθούν στη ΔΕΘ στις 8 -9 Σεπτεμβρίου. Η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει να υπάρξουν εξαγγελίες με σαφές περιεχόμενο, φιλικά προσκείμενες προς το Επιχειρείν και να υλοποιηθούν διαθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, κοκ) και άλλες κινήσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ κ.α.) και την έναρξη μεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό κ.α.), ενώ η παροχολογία οφείλει να ελαχιστοποιηθεί. Μέχρι τότε, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα θα αναβαθμιστεί, ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ 700 - 750 μονάδων
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν οριακά υψηλότερα σήμερα Τετάρτη 29/8, καθώς η αισιοδοξία σε σχέση με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού υποχώρησε γρήγορα με την προσοχή των επενδυτών να επιστρέφει σε μια επικείμενη προθεσμία σχετική με τους δασμούς για προϊόντα από την Κίνα.
Ένα επίπεδο φινάλε στη Wall Street και η έλλειψη σημαντικών οικονομικών στοιχείων σε όλη την περιοχή έφερε συναλλαγές χαμηλών όγκων και ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,26%.
Τα συμβόλαια EMINI για τον S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,16%, ενώ τα κινεζικά blue chip του δείκτη CSI300 μειώθηκαν κατά 0,79%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας προχώρησε αρχικά καλύτερα, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,6%, αλλά αντιμετώπισε επίμονη αντίσταση γύρω στις 23,000, επίπεδο στο οποίο απέτυχε να ξεπεράσει ανοδικά επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες και κατέληξε στο +0,15%.
«Για να μπορέσει ο Nikkei να παραμείνει πάνω από το όριο των 23.000, θα πρέπει να υποχωρήσουν από πιο πειστικά αίτια οι ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές συγκρούσεις. Ενώ οι πρόσφατες συνομιλίες περί της NAFTA έχουν βοηθήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να επιλύσουν την εμπορική τους διαμάχη για να μειώσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες της αγοράς». Δήλωσε ο Hiroki Takashi, της Monex Securities.
Οι αναλυτές στην JPMorgan σημείωσαν ότι η προθεσμία σχετικά με τους αυξημένους δασμούς από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 5 Σεπτεμβρίου απέχει λιγότερο από μια εβδομάδα.
Στην Ουάσιγκτον, ο κύριος διαπραγματευτής του Καναδά ήταν σε διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση μιας συμφωνίας βορειοαμερικανικών ελευθέρων συναλλαγών των τριών χωρών μετά τη συμφωνία της Δευτέρας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Ο Πρόεδρος Trump προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο με το Μεξικό και να επιβάλει δασμούς στον Καναδά αν δεν συμφωνήσει με τους αναθεωρημένους όρους.
Ωστόσο, ακόμη και αν ο Trump επρόκειτο να βαδίσει σε συμφωνία μόνο με το Μεξικό, το Κογκρέσο θα έπρεπε να εγκρίνει τη συμφωνία με μια διαδικασία που θα απαιτούσε μήνες και θα την έθετε πέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα και υπάρχει ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί εάν μια συμφωνία για τη NAFTA πρόκειται να κυρωθεί από το σημερινό Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ανέφεραν οι αναλυτές της NAB. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να εγκατασταθεί η NAFTA προτού ασχοληθεί με την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2019.
Το ευρώ έμεινε στα 1,1693 δολάρια μετά την εγγραφή του υψηλού των 1,1733 δολαρίων τη νύχτα. Αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση στη ζώνη 1,1750 ως 1,1790 από την παράταση στις ανησυχίες για την Ιταλία, όπου η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.