Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαΐου 2001 18:59

EFG Eurobank Ergasias: Εμφαση σε τομείς με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η λειτουργική συγχώνευση των τραπεζών Eurobank και Εργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της EFG Eurobank Ergasias Ξενοφών Νικήτας στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Στρατηγικός στόχος της EFG Eurobank Ergasias, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος απευθυνόμενος στους μετόχους, είναι η εδραίωση της ηγετικής θέσης στην εγχώρια αγορά μέσω της δυναμικής οργανικής ανάπτυξης η οποία είναι προσανατολισμένη σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και υψηλής κερδοφορίας.

H ΕFG Eurobank Ergasias, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ν. Νανόπουλος, κατέχει τα παρακάτω μερίδια αγοράς:

- Στην τραπεζική ιδιωτών πελατών, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν το 2000 με ρυθμό 58%. Στην καταναλωτική πίστη, το μερίδιο αγοράς έφθασε το 26% το 2000 από 23% το 1999 και στο χώρο των πιστωτικών καρτών το 28%, αυξημένο κατά 7% από το 1999, με περίπου 1.000.000 κάρτες υπό διαχείριση. Στο χώρο της στεγαστικής πίστης, το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 17% αλλά είναι πολύ υψηλότερο στις νέες χορηγήσεις.

- Στο χώρο της επενδυτικής τράπεζας και των κεφαλαιαγορών, η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με μερίδιο αγοράς που έφθασε το 6,3% (9,7% με την Telesis) κατά το πρώτο τετράμηνο φέτος, από 5,8% το 2000. Επίσης, κατέχει την πρώτη θέση στις αναδοχές για την εισαγωγή εταιριών στο ΧΑΑ, με μερίδιο 19% το 2000 και πολύ υψηλότερο στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

- Στον τομέα του Private Banking, οι ιδιώτες πελάτες ξεπερνούν τις 10.000 και η εξυπηρέτησή τους πραγματοποιείται από 14 εξειδικευμένες περιφερειακές μονάδες με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων η τράπεζα κατέχει πλέον την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς περίπου 19,5% από 17,8% στο τέλος του 2000 και με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ.δρχ. Στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου το μερίδιο αγοράς είναι της τάξης του 27% και η τράπεζα κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά.

- Στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπάρχει συνεργασία με περισσότερες από 7.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατ.ευρώ. Επίσης η τράπεζα έχει συνεργασία με πάνω από 25.000 μικρότερες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

- Στο χώρο της χρηματοδοτικής μίσθωσης κατέχει μερίδιο αγοράς 21% και έχει συνάψει συνολικές νέες συμβάσεις 77 δισ. δραχμών.