Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:18

Market Beat: Η άνοδος των διεθνών αγορών ευνοεί την αντίδραση από τις 700 μονάδες

Η απομάκρυνση από τα χαμηλά εξαρτάται από το διεθνές κλίμα και αυτό καθορίζουν οι συναλλαγματικές ισορροπίες οι οποίες αυτή την εποχή διαμορφώνονται από τις πολιτικές επιλογές των ισχυρότερων ηγετών στον πλανήτη. Οι αναλυτές που διαμορφώνουν τη διάθεση των επενδυτών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εστιάζουν την προσοχή τους στο ισχυρό δολάριο και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η απομάκρυνση από τα χαμηλά εξαρτάται από το διεθνές κλίμα και αυτό καθορίζουν οι συναλλαγματικές ισορροπίες οι οποίες αυτή την εποχή διαμορφώνονται από τις πολιτικές επιλογές των ισχυρότερων ηγετών στον πλανήτη. Οι αναλυτές που διαμορφώνουν τη διάθεση των επενδυτών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εστιάζουν την προσοχή τους στο ισχυρό δολάριο και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Το γεγονός στο εσωτερικό που σφράγισε το φρόνημα των επενδυτών, ήταν η επίσημη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης. Στο εξωτερικό, ενώ πλησίασε στο τέλος της η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, μέτρησαν περισσότερο τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, για τις εμπορικές της συναλλαγές. Ωστόσο, υπήρξε μια υποχώρηση των ανησυχιών γύρω από την σχέση ανταλλαγής της τουρκικής λίρας με τα ισχυρά νομίσματα και γνωστοποιήθηκε η γέννηση νέου νομίσματος στη Βενεζουέλα, με τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμα και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, που τελευταία βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, πήραν ανάσες.

Σήμερα

Η τουρκική λίρα διαπραγματεύθηκε επίπεδα απέναντι στο δολάριο σήμερα Δευτέρα 27/8 καθώς οι αγορές λειτούργησαν ξανά μετά τις διακοπές της περασμένης εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να έχει επικεντρωθεί σε μια διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον γύρω από έναν Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία. Η λίρα, η οποία εξασθένισε κατά 37% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, ήταν στις 6,00 για ένα δολάριο, αμετάβλητη από το κλείσιμο της Παρασκευής και από το επίπεδο πριν από μία εβδομάδα, όταν οι τουρκικές αγορές έκλεισαν για το μουσουλμανικό φεστιβάλ του Eid al-Adha.

Το γιουάν κινήθηκε σε υψηλό 2-1/2 εβδομάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σήμερα μετά την παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για την καθημερινή στήριξη του νομίσματος για να μην εμφανιστεί ξανά η πτώση του επί 10 εβδομάδες που διατάραξε τις παγκόσμιες αγορές. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δήλωσε την Παρασκευή ότι αναπροσαρμόζει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει το επίσημο μέσο γιουάν για να το διατηρήσει πιο σταθερό έναντι του δολαρίου εν μέσω εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η κίνηση για τη σταθεροποίηση του γιουάν ήρθε μια μέρα μετά τις τελευταίες συνομιλίες Κίνας ΗΠΑ με στόχο την επίλυση του εμπορικού πολέμου, που έληξε με μικρή πρόοδο, ενώ τα αυστηρότερα μέτρα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο κινεζικό νόμισμα.

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 27/8, ενισχυμένες από τα ρεκόρ της Wall Street την Παρασκευή μετά από τις καθησυχαστικές παρατηρήσεις από τον πρόεδρο της Federal Reserve. Επίσης μέτρησαν, στις χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα που κέρδισαν, οι ενέργειες από την κεντρική τράπεζα της χώρας να διαχειριστεί την δυναμική του γιουάν. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,17%, ενώ ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,92%.

Γιατί αξίζει η αθηναϊκή αγορά

Η απόσταση που έχει το ΧΑ από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια αποδίδεται στο ότι ευνοήθηκαν πολύ από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης, την εποχή του πανικού των ηγετών του πλανήτη από το πάγωμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Στο διάστημα από το 2009 ως το 2015 αποδείχθηκε πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα κατευθύνθηκε στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Τότε, ακόμα και οι επιχειρήσεις εκτός των εταιριών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αγόραζαν μετοχές τους αλλά και ομόλογα άλλων επιχειρήσεων, αποκομίζοντας σίγουρα κέρδη από μια άνοδο διαρκείας. Η ελληνική περίπτωση την ίδια περίοδο ήταν ο παράγοντας πιέσεων στο ευρώ και την ευρωζώνη με το Grexit που εμείς το ξεχάσαμε, αλλά επιβάρυνε αμετάκλητα την στατιστική προϊστορία των ελληνικών αξιών. Τη βδομάδα που πέρασε ωστόσο, το παρακάναμε στην παρουσίαση της αντίδρασης από την πτώση που ξεκίνησε από τις 761 μονάδες. Εκεί κρατούσαν τον ΓΔ οι θεσμικοί από τις 31 Ιουλίου ως τις 7 Αυγούστου, και η κάθοδος σταμάτησε(;) στις 700, την περασμένη Τετάρτη.

Το αποκάλυψε η σύγκριση των διαγραμμάτων βασικών δεικτών στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι χωρίς το δεδομένο της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, εμφάνισαν ίδιας τάξης εβδομαδιαία άνοδο. Το διαφορετικό για τον ΓΔ, είναι το μέγεθος της αντίδρασης από τα χαμηλά του μήνα και του έτους. Με απλά λόγια το χτύπημα στις 700 μονάδες που έφερε τον μέσο όρο στα χαμηλά του περυσινού Νοεμβρίου, 10 μήνες μετά, σήμανε συναγερμό. Θεωρούμε χρήσιμη την αναζήτηση των μετοχών του 25άρη που ανήκουν στην ομάδα με άλμα από τα χαμηλά των τελευταίων τριών μηνών ανώτερο της απόστασης που απέκτησαν οι βασικοί δείκτες και μάλιστα διπλάσιο, το λιγότερο. Από αυτές δε, ξεχωρίσαμε εκείνες που δεν εμφάνισαν κέρδη ανώτερα του +2% στην εβδομάδα, καθώς ανάμεσά τους να κρύβονται βραχυπρόθεσμα, οι νικητές της τρέχουσας εβδομάδας. Είναι οι ΒΙΟ (+0,35% στη βδομάδα αλλά +6,55% από τα χαμηλά), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,77% και 7,48%), ΕΕΕ (+1,61% και +6,43%), ΕΥΡΩΒ (-0,54% και 11,52%), ΜΟΗ (+0,30% και 18,25%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,05% και 17,48%).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Ο θόρυβος από την πολιτική φέρνει ορθολογισμό

Οι κινήσεις του Προέδρου Τραμπ στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τις εμπορικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με την ένταση της μάχης στο πεδίο της παραπολιτικής και των ροζ σκανδάλων, εισήγαγε πρόσφατα έναν υψηλής ισχύος θόρυβο στη ροή των ειδήσεων που ενδιαφέρουν τους επενδυτές. Μέσα σε όλα άρχισε την περασμένη βδομάδα μια φραστική πίεση του Προέδρου προς τη Fed, αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική που θεωρεί ότι δεν διευκολύνει τα σχέδιά του.

Ωστόσο τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα, κινήθηκαν ανοδικά και μάλιστα οι δείκτες της Wall Street χτύπησαν ρεκόρ υψηλών βίου. Όσο για το αν ο τρέχων ανοδικός κύκλος είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία, η στήλη και οι υπάκουοι αναλυτές, στους κανόνες της στατιστικής, δεν διεγείρονται. Η μεγαλύτερη διάρκεια ανοδικού κύκλου, αν μετρηθεί από τον πυθμένα της βαθύτερης βουτιάς, είναι 4.494 μέρες και ο τρέχων μόλις ξεπέρασε τις 3.450. Το θαυμάσιο είναι πως με τέτοιου είδους αναταράξεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, σε διαφορετικά πεδία, οι διαχειριστές κεφαλαίων με βάση την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών, επιμένουν να ωθούν τις τιμές των μετοχών ψηλότερα.

Το δολάριο βασιλιάς «δυνάστης»

Μερικοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η πορεία του δολαρίου έχει παρατραβήξει, δεδομένου του κινδύνου το αποτέλεσμα των εκλογών του Κογκρέσου στις ΗΠΑ το Νοέμβριο να έχει καταλυτική επίδραση, ή του ενδεχόμενου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η άνοδος κατά 6% του δολαρίου στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, έχει προκαλέσει κατακλυσμό προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές από την Τουρκία ως την Αργεντινή, οι κυβερνήσεις των οποίων πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος σε δολάρια. Η ισχυροποίηση στο νόμισμα των ΗΠΑ, καθιστά τις εξαγωγές τους πιο δαπανηρές για τους ξένους αγοραστές, έχει επίσης απογοητεύσει τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του.

Υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που χαράσσουν τη στρατηγική των ειδικευμένων στις αγορές νομισμάτων οίκων που θεωρούν πως οι επενδυτές επειδή έχασαν την αρχή αυτής της, γιγαντιαίας για την αγορά συναλλάγματος, ανόδου επιμένουν, να ποντάρουν στην συνέχειά της. «Το δολάριο τείνει να χάσει την ορμή του αργότερα μέσα στο έτος, ιδιαίτερα πριν από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σιλαπάτσι της Sage Advisory Services Ltd.. «Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσαν να δώσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ ή της Βουλής των Αντιπροσώπων στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη μειοψηφία. Το δολάριο θα μπορούσε επίσης να παρασυρθεί εάν τα επιτόκια σταματήσουν να αυξάνονται. Τα αυξανόμενα επιτόκια προσελκύουν ξένους επενδυτές που αποζητούν απόδοση, αλλά η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός παραμείνει ήπιος ή αν επιδεινωθεί η οικονομία. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που ελέγχονται από την Fed, πλησιάζουν την κάλυψη των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, που καθορίζονται από την αγορά, ενεργοποιώντας έναν γνωστό δείκτη περί επικείμενης ύφεσης».

Ο Michael Jones της RiverFront Investment Group που είναι ανάμεσα στους καλύτερους συμβούλους για επενδύσεις σε ETF είπε: «Πιστεύουμε ότι ο Trump θέλει πραγματικά να επιλύσει την εμπορική διαμάχη με την ΕΕ και τη NAFTA πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Για την ώρα και οι επενδυτές που προετοιμάστηκαν για το τέλος του ράλι στο δολάριο, διαφωνούν για το αν οι αναδυόμενες αγορές έχουν χτυπήσει τοπικό πυθμένα ή θα υποχωρήσουν και άλλο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα θα είναι η εξασθένιση του δολαρίου. Εάν πάλι η Fed συγκρατήσει τα επιτόκια, εξαιτίας του βαθέματος της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, το δολάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει. Αντίθετα, εάν οι αναδυόμενες αγορές ανακάμψουν, οι Αμερικανοί επενδυτές θα μπορούσαν να πουλήσουν δολάρια για να αγοράσουν ξένες μετοχές».

Η Fed και η ανεξαρτησία της

Από τη σχέση των αποφάσεων της Fed με την ισχύ του δολαρίου, γίνεται ορατή η ανάγκη εξαγωγής συμπερασμάτων για τους επενδυτές από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και από αυτές των αρμοδίων για την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, υποστήριξε την Παρασκευή την διάθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων ως υγιούς πολιτικής επιλογής για την οικονομία και σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις, παρά την κριτική του προέδρου Donald Trump για τα υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Η Fed, η οποία άρχισε να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική το 2015, αύξησε τα επιτόκια δύο φορές φέτος και αναμένεται να το επαναλάβει τον επόμενο μήνα και τον

Δεκέμβριο. Μιλώντας σε ένα συμπόσιο στο Jackson Hole, ο Πάουελ είπε ότι ήθελε να εξηγήσει: «γιατί οι συνάδελφοί μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή η σταδιακή διαδικασία ... παραμένει η κατάλληλη». Αλλά ο James Bullard Πρόεδρος της Fed στο St. Louis υποστήριξε, στο CNBC, την ίδια μέρα, πως θα έπρεπε να σταματήσουν τώρα οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Αφού η οικονομία δεν δείχνει σημάδια αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και αναμένεται να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός το επόμενο έτος, μετά την εξάντληση των επιπτώσεων από τα δημοσιονομικά κίνητρα. Στο ίδιο μέσον σε άλλη εκπομπή, η Loretta Mester, πρόεδρος της Fed του Cleveland δήλωσε ότι και ο Jerome Powell.

Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε για τις συναντήσεις των δυο αντιπροσωπειών, ότι και οι δύο πλευρές είχαν μια "εποικοδομητική" και "ειλικρινή" ανταλλαγή απόψεων για θέματα εμπορίου και θα μείνουν σε επαφή, σχετικά με τα επόμενα βήματα. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Donald Trump, είχαν υποτιμήσει τις προσδοκίες από τις συναντήσεις. Δεν έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω συνομιλίες.

«Οι Κινέζοι έχουν κολλήσει στη νοοτροπία ότι θέλουν κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν πρόκειται να έχει ανταπόκριση στην Ουάσιγκτον». Ανέφερε πηγή ενημέρωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Ειρωνεία των αγορών

Οι «αναλυτές της καταστροφής» έχουν προειδοποιήσει από την αρχή του χρόνου ότι η ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης. Επίσης πως η κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της ανάπτυξης. Αναμένουν αύξηση του κόστους εργασίας και των τιμών των βασικών προϊόντων που θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους. Σημαίνουν συναγερμό διότι η αύξηση στο κόστος θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που θα φέρει ακόμα υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Έχουν παρουσιάσει ακόμα την έννοια της κορύφωσης "στην ανάπτυξη κερδών", πράγμα που σημαίνει πραγματικά ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος. Και φυσικά, o “ταύρος” που τραβάει το άρμα του bull market μπορεί να πέσει νεκρός ανά πάσα στιγμή, λένε, απλά επειδή είναι τόσο γέρος.

Την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2874,69 μονάδες, είχε άνοδο +1,16% ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +7,52%. Ο Dow, με μεταβολή +0,70%, έκλεισε στις 25.790,35 μονάδες, στο 2018 κερδίζει 4,33%. Ο S&P400 κερδίζοντας +1,49% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +7,08%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,26%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +12,38%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο 2,08%, πέρασε τα κέρδη του για το 2018 στο +15,10%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,25% στη βδομάδα με απώλειες -1,43%, στο 2018. Ο DAX ανέβηκε +1,51%, με ετήσια επίδοση -4,05%, ο CAC είχε μεταβολή +1,64%, με την απόδοση του 2018 στο +2,26%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,83% και στο έτος αποδίδει -4,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,60%, στο 2018 αποδίδει πλέον -5,09%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,31%, με -0,18% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανεβαίνοντας +2,84%, απόκτησε θετική επίδοση για το 2018, +0,57%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,49%, στο 2018 έχει απώλειες -0,71%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,05% και επίδοση για φέτος -7,06%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,80%, στο 2018 αποδίδει +12,32%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,68% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -7,51%. Άνοδο

+2,27% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -17,47%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, +2,37%, στα 1212,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -7,11%. Ανάλογα, κατά +4,56%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει κέρδη +14,01%.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί πιστά το αγγλικό ρητό: «Τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους και δεν έχουν μόνιμους εχθρούς, μόνο μόνιμα συμφέροντα». Επιδιώκοντας αυτά τα συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνεται, η διοίκηση Trump αναδιαμορφώνει την οικονομική δύναμη της Αμερικής σε όλο τον κόσμο. Το έχει κάνει με επιταχυνόμενο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος. Πρώτα βγήκαν οι απειλές για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή. Έχουν ακολουθήσει πολλές άλλες απειλές. Πιο πρόσφατα, η προσέγγιση δια της ισχύος του Trump οδήγησε σε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Πριν ξεκινήσει τους οικονομικούς πολέμους του, ο Trump ενίσχυσε την οικονομία του εγχώριου μετώπου με απορρύθμιση των ισχυόντων πλαισίων και φορολογικές περικοπές. Θεωρεί ότι αυτή η δύναμη θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να κερδίσουν τους πολέμους χωρίς πολύ, ή και καθόλου, βάσανα στο εσωτερικό. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να συμφωνεί με την προσέγγιση του Trump. Το μήνυμα από τις αγορές φαίνεται να είναι: "Τι γίνεται αν ο Trump κερδίσει τους εμπορικούς του πολέμους και εάν οι κυρώσεις του λειτουργήσουν;" Οι επενδυτές δίνουν αρκετό βάρος στην πιθανότητα ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μικρότερο προστατευτισμό και μεγαλύτερη παγκόσμια ευημερία.

ΧΑ

Ανοδική η εβδομάδα εγγραφής πυθμένα έτους

Από τον Ιούνιο ως σήμερα, ο ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζεται πιστός σε ένα μοτίβο που περιλαμβάνει δυο πτωτικές βδομάδες και μετά μια ανοδική. Έτσι και τον Αύγουστο ξεκίνησε με μια ανοδική βδομάδα, όπου ο ΓΔ κέρδισε +1,37% και ο 25άρης +1,67% και ακολούθησε πτώση του μέσου όρου στη δεύτερη βδομάδα κατά -2,36%, ενώ ο 25άρης έπεσε -2,84%. Την τρίτη, της εκπνοής των σειρών Αυγούστου, ο ΓΔ έπεσε -4,49% και ο 25άρης -4,51% και στην τέταρτη, στο ΧΑ σε συντονισμό με την άνοδο των μετοχών παγκοσμίως, ο ΓΔ κέρδισε +2,04% και ο 25άρης +2,14% με τον FTSEM στο +1,26%.

Έτσι τον Αύγουστο, ο ΓΔ εμφανίζει απώλειες -4,78% και ο 25άρης -5,04%, ενώ ο FTSEM έχασε -2,10%. Στο έτος όμως, ο μέσος όρος χάνει -9,66%, ο 25άρης -7,95% και ο FTSEM -3,67%.

Το γεγονός στο εσωτερικό που σφράγισε το φρόνημα των επενδυτών, ήταν η επίσημη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης. Στο εξωτερικό, ενώ πλησίασε στο τέλος της η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, μέτρησαν περισσότερο τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, για τις εμπορικές της συναλλαγές. Ωστόσο, υπήρξε μια υποχώρηση των ανησυχιών γύρω από την σχέση ανταλλαγής της τουρκικής λίρας με τα ισχυρά νομίσματα και γνωστοποιήθηκε η γέννηση νέου νομίσματος στη Βενεζουέλα, με τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμα και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, που τελευταία βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, πήραν ανάσες.

Τη Δευτέρα, τελευταία μέρα με την ελληνική οικονομία σε μνημόνιο, η διακύμανση του ΓΔ περιορίστηκε στις 10 μονάδες χονδρικά και δεν διακινήθηκαν αξιόλογα πακέτα. Ο τραπεζικός δείκτης όμως, σταμάτησε την πτώση του με μεταβολή +0,35% και ο ΓΔ, αν και στο πρώτο μέρος βρέθηκε να κερδίζει πάνω από +1,6%, έκλεισε στις 712,61 από 710,35 μονάδες, με μεταβολή +0,32% και ο 25άρης (+0,54%) έκλεισε στις 1887,41 από 1877,36. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,907 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,460 εκατ. Την Τρίτη, μέρα με εορτασμό για την έξοδο από τα μνημόνια και ενώ στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά, ο ΓΔ, μετά τις 13:00, πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Με οδηγό τις τράπεζες (-2,44%) ο μέσος όρος οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,04% και έφθασε στις 705,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1870,22 με μεταβολή -0,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,591 χωρίς εμφάνιση πακέτων και μάλιστα σημειώθηκε νέο χαμηλό για το 2018 στις 701,18 μονάδες, 0,07 πάνω από το τότε κατώτερο τελευταίων 12 μηνών, από τις 17 Νοεμβρίου πέρυσι!

Την Τετάρτη, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση και μόνο στο δεύτερο μέρος κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Επέβαλλαν στις δημοπρασίες μεγάλη θετική μεταβολή (+2,04%), όταν σημειώθηκε το μέγιστο στις 719,56. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( +5,17%). Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 3) έναντι των καθοδικών (2 από 20) και κανένα στα αμετάβλητα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,02% και έφθασε στις 719,46 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1906,49 με μεταβολή +1,94%.

Την Πέμπτη είχαμε επανάληψη, με κέρδη μικρότερων διαστάσεων. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,63% και έφθασε στις 731,19 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1932,55 με μεταβολή +1,37%, όταν ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε πάνω από +2%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,451 από 39,890 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,651 από 1,499 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή το σκηνικό άλλαξε στην Αθήνα, παραμένοντας ανοδικό διεθνώς. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( -1,30%). Μια σύνοδος με μικρό (8,3 μονάδες) εύρος διακύμανσης, είχε πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,874 δις ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,87% και έφθασε στις 724,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1917,56 με μεταβολή -0,78%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 20,000 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 394.000 ευρώ.

Η εικόνα των εβδομαδιαίων επιδόσεων των μετοχών του FTSE25, που απασχόλησαν το 91% ως 97% του συνολικού τζίρου σε αυτές τις συνεδριάσεις, είναι θετική. Καθώς απώλειες εμφάνισαν οι ΜΠΕΛΑ -5,29% (με +0,16% αντίδραση από το χαμηλό τελευταίων τριών μηνών), ΜΥΤΙΛ -1,23% (+4,99% από το αντίστοιχο χαμηλό), ΔΕΗ -1,02% (+5,45% από χαμηλό), ΑΡΑΙΓ -0,99% (+2,83% από χαμηλό), ΦΡΛΚ -0,93% (+3,49% από χαμηλό), και ΕΥΡΩΒ -0,54% (+11,52% από κατώτερο τριών μηνών). Εκτός των ΜΠΕΛΑ και ΑΡΑΙΓ, η αντίδραση των υπολοίπων είναι καλύτερη των βασικών δεικτών, που για ΓΔ είναι +3,51% και για τον 25άρη +3,17%. Η σύγκριση των αντιδράσεων από το χαμηλό εβδομάδας τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων τριών μηνών που είναι για τα περισσότερα blue chip ίδιες, υπογραμμίζει τα ανακλαστικά των θεσμικών, μετά την εγγραφή του κατώτερου για τη χρονιά την περασμένη Τετάρτη. Στον αντίποδα με κέρδη από +3% και πάνω είχαμε τις ΑΛΦΑ +6,66%, ΕΧΑΕ +5,75%, ΟΤΕ +4,79%, ΕΤΕ +4,44%, ΕΛΠΕ +4,12%, ΟΠΑΠ +3,79%, ΛΑΜΔΑ +3,52%, ΣΑΡ +3,20%, ΤΙΤΚ +3,14%. Αυτά αποτελούν την κληρονομιά της εβδομάδας που διεθνώς θα σφραγίσουν η ενίσχυση της έντασης της πολιτικής ανατάραξης στη Ουάσιγκτον και η εξέλιξη στα θέματα των δασμών των ΗΠΑ, έναντι των ευρωπαϊκών, εκτός των Κινεζικών προϊόντων.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Δεν δείχνουν αποφασιστικότητα οι traders στα στοιχήματά τους

Στην πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Σεπτεμβρίου, είχαμε τη συνήθη πτώση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε επίσης μείωση στις ανοικτές θέσεις, τονίζοντας τη διατήρηση της επιφύλαξης των traders για την πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ο 25άρης κατέληξε στις 1917,56 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,14%. Στα options του, το ενδιαφέρον διαμόρφωσε μέσο όγκο στα calls 54 συμβολαίων από 373 και στα puts 336 από 360 τη μέρα. Άρα στα 6 puts αντιστοιχούσε 1 call.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 10385 συμβόλαια, καταλήγοντας με 6.920 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 1859 από 2235 ΣΜΕ. Για τη σειρά του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 248 από 140 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 6686 από 7164 και της επόμενης σε 234 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου, έγιναν στις 1919,00 μονάδες. Οι traders έδωσαν προπορεία 1,44 μονάδων στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έναντι του 25άρη.

Η στήλη πολλές φορές εκφράζεται υπέρ των «προσόντων» των ελληνικών μετοχών. Των σχετικών με την μηδενική ή οριακή συμμετοχή της αγοράς στο παγκόσμιο πάρτι των χρηματιστηρίων από το 2009 ως και φέτος. Δεν νομίζουμε πως κάνουμε σε αυτό λάθος. Το έχουν αντιληφθεί και οι ξένοι θεσμικοί και το αποκαλύπτουν οι επιλογές τους από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν χτύπησαν τοπικούς πυθμένες όλες οι αγορές της ευρωζώνης. Η Αθήνα από τότε ως σήμερα έχει δώσει άνοδο 60% ενώ ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Πορτογαλίας λιγότερο από το μισό (27%). Όσο για την αγορά του Μιλάνου στο ίδιο διάστημα προσέφερε ένα σεμνό 34,5%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 27/8, ενισχυμένες από τα ρεκόρ της Wall Street την Παρασκευή μετά από τις καθησυχαστικές παρατηρήσεις από τον πρόεδρο της Federal Reserve. Επίσης μέτρησαν, στις χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα που κέρδισαν, οι ενέργειες από την κεντρική τράπεζα της χώρας να διαχειριστεί την δυναμική του γιουάν. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 09:10 δική μας ώρα, αυξήθηκε κατά 1,17%, ενώ ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,88%.

Βοηθώντας τη διάθεση, οι Αμερικανοί και Μεξικανοί διαπραγματευτές θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας κοινής θέσης στη συμφωνία βορειοαμερικανικού ελεύθερου εμπορίου (NAFTA), ενώ ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού, Ιλντέντσο Γκουανταρντό, λέει ότι οι συνομιλίες της Κυριακής «συνέχισαν να εμφανίζουν πρόοδο».

Μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Μεξικό "ψαλιδίζει λίγο από τον κίνδυνο παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ", δήλωσε ο Robert Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος της Asia-Pacific στην ING.

Ο δείκτης Kospi της προχώρησε +0,26%. Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 1,64% και ο δείκτης CSI300 των blue-chip αυξήθηκε κατά 2,34%, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Παρασκευή επανέφερε έναν "μηχανισμό" που χρησιμοποιείται

για τον καθορισμό του ημερήσιου μέσου όρου της εμπορικής διαπραγμάτευσης του γιουάν, προκειμένου να το υποστηρίξει.

Η κίνηση έφερε την ελπίδα ότι η ανάκαμψη του γιουάν θα μπορούσε να ενισχύσει τις εταιρείες με σημαντικό κόστος σε δολάρια, όπως οι αεροπορικές εταιρείες.