Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαΐου 2001 20:50

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Στη σημερινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι κυριότεροι δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά τις σημερινές συνεδριάσεις με πρωταγωνιστές τις μετοχές εταιρειών από τη λεγόμενη «Παλαιά Οικονομία» μετά τη χθεσινή άνοδο του Dow Jones. Στη συνέχεια, το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των δεικτών, με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο, να περάσουν σε αρνητικό έδαφος, για να ανακάμψουν προς το τέλος των συνεδριάσεων με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Σ' αυτό συνέβαλαν τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα της Dimension Data αλλά και οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για προϊόντα νέας τεχνολογίας. «Οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού είναι οι πρώτες που θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη, μόλις ανακάμψει η οικονομία, δλώνει στο "Bloomberg" η Henning Kelsch, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Commerz Asset Managers, εκτιμώντας, ότι σύντομα οι καταναλωτές θα αρχίσουν να επενδύουν περισσότερα χρήματα στη νέα τεχνολογία και ειδικότερα σε software.

Aναλυτικότερα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 καταγράφοντας σημαντικά κέρδη από την αρχή της συνεδρίασης έκλεισε, τελικά, στις 5.842,9 μονάδες με άνοδο 2,68%. Υπενθυμίζεται, ότι χθες μια λανθασμένη εντολή πώλησης που δόθηκε από τη Lehman Brothers οδήγησε το δείκτη των blue chips σε πτώση 3,5%.

Η μετοχή της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Anglo American PLC σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 9,11% μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν, έστω και οριακά, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Παράλληλα, ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η προσφορά ύψους 17,6 δισ. δολ. της κοινοπραξίας Anglo American-Oπενxάιμερ για την εξαγορά του ομίλου De Beers θα γίνει αποδεκτή από τους μετόχους του τελευταίου. Η μετοχή της Dimension Data ενισχύθηκε κατά 8,26% μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο οικονομικό εξάμηνο εκτοξεύθηκαν κατά 68%. Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών: Ιnvensys, Logica και Marconi.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.544,13 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,03%. Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της εταιρείας λιανικής Casino Guichard, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,67% μετά την αναβάθμισή της από γαλλικό επενδυτικό οίκο. Η μετοχή της αεροναυπηγικής εταιρείας Thales σημείωσε άνοδο κατά 2,3% μετά την κατά 10,5% αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2001. Από την άλλη μεριά με απώλειες 0,9% έκλεισαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Peugeot και Renault.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,08% διαμορφούμενος στις 6.6069,40 μονάδες. Η μετοχή της SAP, εταιρείας η οποία κατασκευάζει επαγγελματικό λογισμικό, ηγείται της άνοδου με κέρδη 2,7%. Η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa σημειώνει άνοδο κατά 1,4% καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι πιλότοι που εργάζονται σε αυτή να πραγματοποιήσουν νέα απεργία. Η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου Allianz περιορίζει τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα εξαιτίας της φημολογίας που είχε αναπτυχθεί και βάσει της οποίας ενδιαφερόταν για την απόκτηση της εταιρείας Consors. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από τόσο από τη νέα όσο και από την παλαιά οικονομία, όπως οι: Epcos, Schering και Deutsche Telekom.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 590,29 μονάδες με κέρδη 0,54%, στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο δείκτης SMI στις 7.548,4 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,98% και στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 30 στις 9.667,60 μονάδες με άνοδο 0,68%.

Στο Μιλάνο, αντιθέτως, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε με απώλειες 0,75%, στις 39.899 μονάδες. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat, ο ρυθμός μεταβολής του ιταλικού ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2000. Η επιβράδυνση που παρατηρείται στην ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, ένδειξη ότι η μειωμένη ζήτηση στις ΗΠΑ πλήττει και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η αγορά της Β. Αμερικής αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των ιταλικών πωλήσεων.