Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 13:49

Μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα-Χ

Σειρά μέτρων με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα-Χ, έλαβαν οι υπουργοί μεταφορών των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο άξονα, κατά τη διάρκεια συνόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα, υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

Ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος-Χ αποτελεί το βασικό συνδετικό άξονα της Ελλάδας με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται μόνο από το αναβαθμισμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και από την όσο το δυνατό μικρότερη αναμονή στις συνοριακές διελεύσεις και την ικανοποιητική εξυπηρέτηση επιβατών και εμπορευματικού φόρτου.

Στη διάρκεια της συνόδου, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς -η οποία για τρία χρόνια θα έχει την Προεδρία της Ομάδας Εργασίας για τις Διασυνοριακές Διελεύσεις- υπεγράφη Πρωτόκολλο για τη Διασυνοριακή Συνεργασία με το οποίο μεταξύ άλλων επιδιώκεται:

- Ο αποτελεσματικός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκομένων Υπουργείων των κρατών-μελών του Αξονα-Χ,

- Η απλούστευση των διαδικασιών κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών ελέγχων, με την υιοθέτηση ενιαίας στρατηγικής / πολιτικής για τις διάφορες μορφές συνοριακών ελέγχων,

- Η μείωση του χρόνου αναμονής και κατά συνέπεια του χρόνου ταξιδίου, κατά μήκος του Αξονα-Χ,

- Η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παράνομης διακίνησης ατόμων και εμπορευμάτων,

- Η προσέλκυση μεγαλύτερης επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, τόσο στο οδικό, όσο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στον Πανευρωπαϊκό Αξονα-Χ συμμετέχουν η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε. και άλλων οργανισμών. Από ελληνικής πλευράς, το Πρωτόκολλο υπεγράφη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Aντώνη Μπέζα.