Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαΐου 2001 21:42

Η Fed μείωσε κατά 50 μ.β. το βασικό της επιτόκιο (2)

Τη μείωση του βραχυπρόθεσμου παρεμβατικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε κατά τη σημερινή, τακτική της συνεδρίαση η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4% που είναι και το χαμηλότερο της επταετίας. Η Fed μείωσε, επίσης, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και το βασικό δανειστικό επιτόκιο προς τις εμπορικές τράπεζες στο 3,5%.

Σημειώνεται, ότι είναι η πέμπτη μείωση του βασικού επιτοκίου από την αρχή του έτους, ενώ η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μείωση, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, η απόφαση για επιθετική μείωση των επιτοκίων αποτελούσε μονόδρομο για τη Fed, προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στην επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία. Την προσδοκία αυτή ενίσχυσαν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το μεταποιητικπό τομέα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η βιομηxανική παραγωγή σημείωσε μείωση κατά 0,3% τον Aπρίλιο, για έβδομο κατά σειρά μήνα, ενώ το ποσοστό του εν λειτουργία παραγωγικού δυναμικού στη μεταποίηση έπεσε στο xαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Οι αγορές, πάντως, δείχνουν ότι είχαν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων, καθώς τόσο ο Nasdaq όσο και ο Dow Jones δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Ο δείκτης των εταιρειών της Νέας Οικονομίας βρίσκεται αυτή την ώρα στις 2.095,56 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,66%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,15% και έχει διαμορφωθεί στις 10.860,65 μονάδες.