Σε τέσσερα κρίσιμα roadshows τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ευκαιρία οι διεθνείς επενδυτές να «ανακρίνουν» τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα μετέχουν σε αυτά.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Σε τέσσερα κρίσιμα roadshows τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ευκαιρία οι διεθνείς επενδυτές να «ανακρίνουν» τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα μετέχουν σε αυτά.
Η έναρξή τους υπολογίζεται στις 5 Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από το μεγάλο συνέδριο της HSBC και καταλήγοντας στο μεγάλο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML (Bank of America Merrill Lynch) που αποτελεί σημαντικό γεγονός και πραγματοποιείται στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Στο ενδιάμεσο οι συμμετοχές αφορούν στις 10 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της JP Morgan και ασφαλώς στις 19 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της ΕΧΑΕ.
Εν τω μεταξύ μία πρώτη σημαντική «γεύση» θα έχει υπάρξει από τα Conference Calls που θα έχουν προηγηθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα.
Το διάστημα που ακολουθεί, και συγκεκριμένα το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου, οι τράπεζες προχωρούν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τους. Στις 29/8 ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς στις 30/8 οι Alpha Bank και Eurobank και στις 31 Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα.
«Θα ‘ναι κάπως διαφορετικά από τις άλλες φορές», σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες «καθώς πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο να ασκήσουμε το ρόλο μας χρηματοδοτώντας την οικονομία».
Μέχρι τώρα, λοιπόν, οι ερωτήσεις των ξένων επενδυτών που δεν θεωρούν τις τράπεζες -όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τουλάχιστον- ως κορυφαία επιλογή στα χαρτοφυλάκιά τους δεν θα είναι μόνον οι ενέργειες εξυγίανσης, αλλά και οι ενέργειες επέκτασης εργασιών. Τι δηλαδή θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε μια πραγματική και ισχυρή κερδοφορία.
Οι ελληνικές τράπεζες πάντως πρώτη φορά ίσως βρίσκονται εκτός των τρεχόντων διηπειρωτικών προβλημάτων που δημιουργεί η έκθεση ύψους 120 δισ. ευρώ περίπου ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Πλην όμως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον ζυγό των capital controls που απαγορεύει τη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας, αλλά και την απόκτηση μιας αξιόλογης επενδυτικής διαβάθμισης ακόμη και εάν η οικονομία της χώρας βλέπει καλύτερες ημέρες.
Οι δέκα ερωτήσεις
Ποιες είναι οι 10 κρίσιμες ερωτήσεις που θα δεχθούν οι ελληνικές τράπεζες στα συνέδρια του Σεπτεμβρίου:
Το ζητούμενο
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν κυρίως στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο με ένα πλήθος σημαντικών δεσμεύσεων στη λειτουργία του παράγει μεγάλα κόστη, λένε τραπεζικοί παράγοντες. Άλλωστε, η εμπειρία προηγούμενων επενδύσεων δεν υπήρξε θετική για τους ξένους μετόχους των ελληνικών τραπεζών.
Τραπεζικοί παράγοντες, πάντως, δεχόμενοι αυτήν την κριτική, απαντούν πως οι τιμές των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη είναι χαμηλές και πως τα κόστη τα οποία προαναφέρθηκαν σταδιακά θα μειώνονται όσο οι διαδικασίες ενσωματώνονται μέσα στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.