Αντιμέτωπη με τις πιέσεις των ΗΠΑ και των αγορών βρίσκεται η Τουρκία, η οποία βλέπει και πάλι τη λίρα σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, μετά την ανάκαμψη των τριών προηγούμενων ημερών. Με την κόντρα της με την Ουάσιγκτον να μαίνεται, χωρίς ενδείξεις υποχώρησης, και το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να μην πείθει τους επενδυτές, αναλυτές προειδοποιούν η γειτονική χώρα ότι πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμη μία πρόκληση: νέες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης. Πώς θα αντιδράσει;
Αντιμέτωπη με τις πιέσεις των ΗΠΑ και των αγορών βρίσκεται η Τουρκία, η οποία βλέπει και πάλι τη λίρα σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, μετά την ανάκαμψη των τριών προηγούμενων ημερών. Με την κόντρα της με την Ουάσιγκτον να μαίνεται, χωρίς ενδείξεις υποχώρησης από τη μία ή την άλλη πλευρά, και το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να μην πείθει τους επενδυτές, αναλυτές προειδοποιούν η γειτονική χώρα ότι πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμη μία πρόκληση: νέες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.
Απόψε, αργά το βράδυ ή τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναμένεται η ετυμηγορία του Standard & Poor's και μία υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου δεν θα εκπλήξει κανέναν. Αυτό που περιμένουν περισσότερο να δουν οι αγορές είναι το πώς θα αντιδράσει σε μία τέτοια εξέλιξη η Άγκυρα.
Η τουρκική Δικαιοσύνη είπε σήμερα νέο «όχι» στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που κρατείται κατηγορούμενος για κατασκοπεία και συμμετοχή σε τρομοκρατία. Και η Άγκυρα διεμήνυσε πως νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα απαντηθούν με νέα αντίποινα.
Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει μία πιο μετριοπαθή στάση έναντι της Ευρώπης, προσδοκώντας να βρει νέους συμμάχους, ειδικά στο Βερολίνο. Φροντίζει δε να ενισχύσει τους δεσμούς με άλλες μεγάλες δυνάμεις- αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ έχει εξασφαλίσει οικονομική στήριξη και από το Κατάρ.
Μένει να φανεί εάν στο πλαίσιο της στρατηγικής του θα επιλέξει να διατηρήσει τους οίκους αξιολόγησης στο μέτωπο των αντιπάλων ή θα αλλάξει στάση, κρατώντας πιο ήπιους τόνους, με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές.
Ο S&P «βαθμολογεί» σήμερα την Τουρκία με ΒΒ-, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση (investment grade), μετά και την υποβάθμιση του περασμένου Μαΐου, την οποία απέδωσε στον αυξημένο κίνδυνο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.
Πέρα από την τουρκική λίρα, που μετά και τη σημερινή της βουτιά κατά σχεδόν 7%, παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους, τους φόβους αποτυπώνει και η εικόνα της αγοράς κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων να απογειώνονται.
naftemporiki.gr