Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 09:14

PCCW: Στα ύψη οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, μετά το δημοσίευμα, ότι η Macquarie Bank Ltd. προσέφερε περίπου 40 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (5,15 δισ. δολ.) για το μέγιστο των περιουσιακών της στοιχείων, σημείωσαν οι μετοχές της PCCW Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ.

Η εξαγορά θα περιλαμβάνει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, τη διαχειρίστρια κινητής τηλεφωνίας, Sunday Communications Ltd. και του σκέλους μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επικαλείτο πηγές. Η PCCW διοικείται από τον Richard Li, τον ηλικίας 39 ετών γιό του Li Ka-shing, του πλουσιότερου ανθρώπου του Χονγκ Κονγκ.

Η Macquarie ώθησε φέτος 76% υψηλότερα τις εξαγορές παγκοσμίως, με τις προσφορές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που έκανε. Η τράπεζα με έδρα το Σύδνεϋ, η οποία μάχεται με την Goldman Sachs Group Inc. για την εξαγορά της βρετανικής Associated British Ports Holdings Plc, θα έχει πρόσβαση στα 2,56 εκατ. συνδρομητές της PCCW και στη δεύτερη σε μέγεθος συνδρομητική τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της PCCW, σημείωσαν άνοδο έως 13%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2002 και διαπραγματεύθηκαν στα 5,15 δολ. του Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:25 μ.μ. Οι μετοχές της Sunday Communications σημείωσαν άνοδο 7 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, ποσοστό 13,7%, φθάνοντας στα 58 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ η μία.

Αργά χθες η PCCW ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του σκέλους τηλεπικοινωνιών και μέσων, χωρίς όμως να κατονομάσει τον δυνητικό αγοραστή. Σε σημερινή της ανακοίνωση, αποκάλεσε τα δημοσιεύματα στον Τύπο «ανακριβή και θεωρητικά», και ότι «οι πληροφορίες δεν ήταν ακριβείς». Ο Stephen Yan, εκπρόσωπος της Macquarie, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας, με έδρα το Σύδνεϋ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλια.

Οι μετοχές της Macquarie σημείωσαν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 65,38 δολ. Αυστραλίας η μία στις 2:01 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Πέρυσι, οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 13%, ανάλογη του δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, S&P/ASX200.