Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 16:19

Ναυτική Εβδομάδα 2006 - «Μια Ελλάδα Θάλασσα»

«Μια Ελλάδα θάλασσα» υπενθυμίζουν φέτος Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό Σώμα και Εμπορικό Ναυτικό, στη Ναυτική Εβδομάδα 2006, που ξεκινά στις 25 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου.

Στους άρρηκτους δεσμούς του Έλληνα με τη θάλασσα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας και πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόγγονας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στον Πειραιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης θα κατάθεσει στεφάνι στον τάφο του Ναυάρχου Κανάρη στο Α' Νεκροταφείο, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τα πυροτεχνήματα από το θωρηκτό Αβέρωφ θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των λαμπρών εκδηλώσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα επιθεωρήσει το Στόλο την Τετάρτη 28 Ιουνίου.

Επίκεντρο του εορτασμού στην ενδοχώρα είναι τα Ιωάννινα όπου τις εναρκτήριες εκδηλώσεις στις 25 Ιουνίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας θα αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες ναύτες στο Μώλο και θα εγκαινιάσει έκθεση ναυτικού περιεχομένου στη Λιθαρίτσια. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιδείξεις ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος στη λίμνη των Ιωαννίνων, επιδείξεις ιστιοπλόων, κωπηλατικους αγώνες, στατική έκθεση ιπταμένων μέσων του λιμενικού, διαγωνισμούς ζωγραφικής αλλά και «Ψαρεύοντας στη λίμνη» στη Σκάλα, καθώς και συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη "Αλέξης Ζορμπας". Στην Ηγουμενίτσα θα ελλιμενιστεί αρματαγωγό του Στόλου.

Στον Πειραιά, ιδιαίτερο χρώμα στον εορτασμό θα δώσουν τα παραδοσιακά σκάφη που θα κινηθούν προς την Κέα όπου η ατμόσφαιρα θα είναι γιορτινή, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ευγενικός. Παράλληλα η ΦΙΛΠΑ διοργανώνει το Γύρο του Πειραιά με αυτοκίνητα-αντίκες.

Το «Piraeus Classic Week, Επιστροφή στο Παρελθόν», όπως ονομάζεται η εκδήλωση, αποτελεί ένα θεσμό που εντάσσεται στο όραμα της δημοτικής αρχής να αναδείξουμε τον Πειραιά σε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο υπηρεσιών, σχολίασε ο δήμαρχος Πειραιά Χρ. Αγραπίδης καλώντας τους ανθρώπους της θάλασσας που έχουν τραπεί σε φυγή, για λόγους που όπως είπε, δεν γνωρίζει, να επιστρέψουν στο λιμάνι.

Στην Πάτρα, θα διεξαχθούν κολυμβητικοί αγώνες και μεταξύ άλλων θα καθαριστούν οι παραλίες της Αγιάς και της βόρειας πλευράς του Ρίου, σε ένδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον.

Εξάλλου πλοία του Στόλου θα καταπλεύσουν στην Αλεξανδρούπολη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, την Ικαρία, την Κάλυμνο, την Κάσο, την Αστυπάλαια, την Αμοργό, το Καστελόριζο, τη Σύρο, την ¶νδρο, την Κέα, το Ηράκλειο, τον ¶γιο Νικόλαο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Χαλκίδα, το Φάληρο - όπου θα γίνει επίδειξη από πλοίο ταχέων μεταφορών τύπου Zubr και από ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος-, την Πάτρα, το Γαλαξείδι, την Ιτέα, το Μεσολόγγι -όπου θα γίνουν επιδείξεις από ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού-, την Καλαμάτα και το Γύθειο.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στα Ιωάννινα, στις 2 Ιουλίου, με την επίδειξη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα πλοία από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνεται διαγωνισμός φωτογραφίας και θα βραβευθούν τα καλύτερα στιγμιότυπα της φετεινής ναυτικής εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ