Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών για τρίτη ημέρα, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της LG Electronics Inc.

Οι μετοχές της BHP Billiton οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών προμήθειας εμπορευμάτων. Η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, εξασφάλισε την αύξηση της τιμής σιδηρομεταλλεύματος με την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, ανάλογη των αυξήσεων με τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές βιομηχανίες ατσαλιού.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, δείκτης 14 αγορών, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στις 119,47 μονάδες στις 11:10 π.μ. στο Τόκυο. Κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο δείκτης υποχώρησε 2,1%. Η υποχώρηση του δείκτη σε δολάρια καλύφθηκε, καθώς τα 13 από τα 15 ασιατικά νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg, ισχυροποιήθηκαν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σήμερα.

Στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη αγορά της περιφέρειας, ο Nikkei 225, υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 14.597,15 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και την Κίνα. Ανοδικά κινήθηκαν στις άλλες αγορές της περιφέρειας με τον S&P/ASX 200 Index στην Αυστραλία, να σημειώνει άνοδο 0,8%.