Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 16:57

Citi για Ιταλία: Eπόμενη Ελλάδα ή επόμενη Πορτογαλία;

Εάν η Ιταλία θα αποτελέσει την «επόμενη Ελλάδα» ή την «επόμενη Πορτογαλία» της Ευρωζώνης, διερωτάται η Citi σε εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Εάν η Ιταλία θα αποτελέσει την «επόμενη Ελλάδα» ή την «επόμενη Πορτογαλία» της Ευρωζώνης, διερωτάται η Citi σε εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, οι πολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν την ανάπτυξη της Ρώμης, η οποία έχει εξασθενήσει σημαντικά το α’ εξάμηνο 2018. Οι αναλυτές αποδίδουν την επιβράδυνση εν μέρει στην κάμψη των εξαγωγών, ωστόσο όπως σημειώνουν, ακόμη και αν αυτές σταθεροποιηθούν, η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να αποτελέσει «βαρίδι» για την ιταλική οικονομία.

Παράλληλα, τονίζουν ότι παραμένει αβέβαιο πώς η ιταλική κυβέρνηση θα «τετραγωνίσει τον κύκλο» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τα εισοδήματα και διατηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους. Όπως εκτιμά η Citi, τελικώς ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μόνο μερικές από τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης, προκειμένου να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018.

Η ανάπτυξη παραμένει κλειδί κατά τη Citi, η οποία σημειώνει πως μέσοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα «μαλάκωναν» ενδεχομένως τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στο αίτημα της Ρώμης για δημοσιονομική χαλάρωση, επιτρέποντας στην ιταλική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέρος του προγράμματός της – όπως συνέβη με την Ισπανία και την Πορτογαλία στο πρόσφατο παρελθόν.

Στον αντίποδα, εάν η ανάπτυξη είναι αδύναμη, ο δημοσιονομικός χώρος θα «εξατμιστεί» γρήγορα, με τις πιθανότητες σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες «α-λα-ελληνικά» να αυξάνονται σημαντικά, κατά τη Citi.