Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 11:02

Philips: Μειώνει το μερίδιό της στο σκέλος ημιαγωγών

ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ της στο σκέλος των ημιαγωγών, σε μειοψηφικό, κατά το δεύτερο εξάμηνο το έτους, σκοπεύει να περιορίσει η Royal Philips Electronics NV, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη, ενώ άρχισε τις διαδικασίες της εισαγωγής του σκέλους αυτού στο Χρηματιστήριο.

Η Philips επιθυμεί να μειώσει τη συμμετοχή της στο σκέλος αυτό, την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, μέσω της δημόσιας εγγραφής της ή με την πώληση μετοχών σε οικονομικούς επενδυτές, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η στρατηγική του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Gerard Kleisterlee, αφορά στην τόνωση του σκέλους ιατρικών συστημάτων, οι μικρές οικιακές συσκευές και ο φωτισμός και η απομάκρυνση από δραστηριότητες που είναι πιο ασταθείς, όπως οι ημιαγωγοί. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία που εδρεύει στο Αμστερνταμ, είπε ότι θα διαχωρίσει αυτό το τμήμα, το οποίο αποτέλεσε το 15% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας ύψους 30,4 δισ. ευρώ (38,4 δισ. δολ.).

Τους ημιαγωγούς της εταιρείας, χρησιμοποιεί στα κινητά της τηλέφωνα η Samsung Electronics Co. και στα αυτοκίνητα Mercedes, της DaimlerChrysler AG.

H εταιρεία, η οποία άρχισε να παράγει μαζικά τρανζίστορ τη δεκαετία του '50, επενδύει στο φωτισμό, τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και τα ιατρικά συστήματα, για να τονώσει την ανάπτυξη των πωλησεων.

Η Philips, επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία συστημάτων παρακολούθησης ασθενών στον κόσμο, συμφώνησε στις 15 Ιουνίου, να αγοράσει την Intermagnetics General Corp. αντί του ποσού του 1,3 δισ. δολ. σε μετρητά, με στόχο την επέκταση του ιατρικού της τμήματος, μετά την εξαγορά της κατασκευάστριας μερών μαγνητικών τομογράφων, εταιρείας.