Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 13:08

E.E.: Κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να συστήσει στο Συμβούλιο να καταργήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) κατά της Κύπρου, αφού το έλλειμμα μειώθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ το 2005 και προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2006 και 2007.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Κύπρου μειώθηκε επίσης σε 70,25% το 2005 και προβλέπεται να φθάσει το 68% το 2007. Η Κύπρος θα είναι το πρώτο από τα έξι νέα κράτη μέλη που υπήχθησαν στην ΔΥΕ με την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το οποίο θα καταργηθεί η διαδικασία. Θα είναι επίσης η πρώτη διαδικασία που θα περατωθεί, μετά την περίπτωση των Κάτω Χωρών τον Ιούνιο 2005. Συνολικά, παραμένουν 11 χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, εκ των οποίων οι πέντε ανήκουν στη ζώνη ευρώ.

«Η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, εάν επιχειρηθεί με αποφασιστικότητα, μπορεί να φέρει διατηρήσιμα αποτελέσματα. Παροτρύνω την Κύπρο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και να επιτύχει το στόχο της να ισοσκελίσει σχεδόν τα οικονομικά της έως το τέλος της δεκαετίας, έχοντας υπόψη τον υψηλό κίνδυνο που προκύπτει από το κόστος ενός γηράσκοντος πληθυσμού», δήλωσε ο κ. Joaquín Almunia, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Σήμερα, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο Ecofin να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου, ενόψει της διατηρήσιμης διόρθωσης του ελλείμματος και της πτωτικής πορείας στην οποία έχει εισέλθει το χρέος.

Το έλλειμμα της Κύπρου μειώθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ το 2005 και ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης πέρυσι σε 70,25%. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμα και το χρέος αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω το 2006 και το 2007. Έτσι το έλλειμμα θα παραμείνει σε επίπεδα σαφώς κατώτερα της τιμής αναφοράς 3% και θα επιτρέψει στο δείκτη του χρέους να προσεγγίσει την τιμή αναφοράς 60% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, χάρη στα ουσιαστικά και κυρίως διαρθρωτικά μέτρα που έλαβαν οι κυπριακές αρχές.

Η υποκείμενη δημοσιονομική θέση, (όπως μετράται από το έλλειμμα διορθωμένο ως προς τις κυκλικές επιδράσεις) βελτιώθηκε επίσης αισθητά το 2005 και αναμένεται να εξελιχθεί ευνοϊκά και το 2006. Σύμφωνα με τη γνώμη του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2006 επί του ενημερωμένου προγράμματος σύγκλισης της Κύπρου για την περίοδο 2005-2009, τα μέτρα που έχουν προγραμματισθεί από τις κυπριακές αρχές στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου θα αρκούν για να μειώσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ έως το 2009, ποσοστό που αποτελεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο που έχουν επιλέξει οι κυπριακές αρχές.

Επομένως, το Συμβούλιο καλείται να αποφανθεί στις 11 Ιουλίου ότι η Κύπρος δεν έχει πλέον υπερβολικό έλλειμμα.

Το πρώτο νέο κράτος μέλος που εξέρχεται από την ΔΥΕ

Θα είναι η πρώτη φορά που κλείνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για ένα από τα έξι νέα κράτη μέλη που υπήχθησαν στη διαδικασία με αποφάσεις του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, δηλ. μόλις προσχώρησαν στην ΕΕ, λόγω ύπαρξης ελλειμμάτων άνω του 3%.

Η Κύπρος είχε έλλειμμα 6,25% το 2003. Το Συμβούλιο συνέστησε να διορθωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% έως το 2005 με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο, μεριμνώντας παράλληλα, ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία του δείκτη του χρέους έως το 2004 και να αντιστραφεί στη συνέχεια. Αυτό είναι πλέον γεγονός.

Με την κατάργηση της διαδικασίας για την Κύπρο, θα υπάρχουν 11 κράτη μέλη σε ΔΥΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία. Η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήσαν οι τελευταίες χώρες που υπήχθησαν στη διαδικασία το 2005. Η προθεσμία που διαθέτουν για τη διόρθωση του ελλείμματος κυμαίνεται μεταξύ του 2005 και του 2008.