Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στη Wall Street, μετά το χθεσινό «τιτίβισμα» του Έλαν Μασκ περί πιθανής εξόδου της Tesla από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στη Wall Street, μετά το χθεσινό «τιτίβισμα» του Έλαν Μασκ περί πιθανής εξόδου της Tesla από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, ο οποίος ελέγχει το 20% των μετοχών, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να καταστήσει την Tesla ιδιωτική, εξαγοράζοντας το 100% των μετοχών στην τιμή των 420 δολαρίων.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 72 δισ. δολάρια.
Όμως, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πιθανοί χρηματοδότες του Έλον Μασκ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο deal;
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους... έξι!
Η ιαπωνική εταιρεία έχει μακρά προϊστορία στις τολμηρές επενδύσεις του τεχνολογικού κλάδου, αλλά προσφάτως δήλωσε πως η μετοχή της Tesla είναι υπερτιμημένη. Επίσης, πιθανώς θα προκύψουν και εμπόδια εκ μέρους των εποπτικών αρχών.
H κινεζική εταιρεία έχει αποδεδειγμένα ισχυρή διάθεση να προχωρήσει και να συμμετάσχει σε μεγάλα επιχειρηματικά deal. Πέρυσι, άλλωστε απέκτησε το 5% των μετοχών της Tesla έναντι 1,7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο όπως και στην περίπτωση της Softbank, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι εποπτικές αρχές να εκφράσουν επιφυλάξεις και ενστάσεις.
Είναι σίγουρο ότι πολλά επενδυτικά σχήματα θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε ένα τόσο μεγάλο deal. Το γεγονός μάλιστα, ότι πρόκειται για μία επένδυση στον κλάδο της τεχνολογίας ενισχύει σημαντικά τη διάθεση ανάληψης όποιου ρίσκου. Η Επιτροπή Ελέγχου των Ξένων Επενδύσεων αποτελεί και πάλι το μεγάλο «εμπόδιο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά μετοχικού κεφαλαίου από μία εταιρεία και η χρηματοδότηση του εταιρικού της χρέους, αποτελεί πάγια και διαχρονική τακτική των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η δομή των ταμειακών ροών της Tesla αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τις υποψήφιες τράπεζες, καθώς τους επόμενους 18 μήνες, το χρέος αναμένεται να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την εταιρική κερδοφορία.
Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν να δουν με «θετικό μάτι» μία τέτοια επένδυση, δεδομένου του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα του deal. Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς ήδη κατέχουν μεγάλα ποσοστά στην Tesla, όπως η Fidelity και η T Rowe Price, οι οποίες από κοινού ελέγχουν το 17,4% των μετοχών.
Ωστόσο, για να προχωρήσουν σε ένα τόσο μεγάλο deal απαιτούνται σαφείς και ενδελεχείς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας. Δεν αποκλείεται επίσης, και πάλι να προκληθούν ενστάσεις εκ μέρους των εποπτικών αρχών.
Ο Μασκ διαθέτει ισχυρές και στενές διασυνδέσεις με μερικές από τις πλέον δυναμικές start up εταιρείες του τεχνολογικού χώρου. Όμως, είναι άλλο να χρηματοδοτείς μία μικρή αλλά ελπιδοφόρα καινοτόμα εταιρεία, και άλλο να στηρίζεις μία τόσο μεγάλη εξαγορά μετοχών.
naftemporiki.gr