Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 17:35

Σκληρή κριτική Σαμαρά στην ΕΚΤ για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Σκληρή κριτική στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής τόνισε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ, ότι η Τράπεζα κακώς ανησυχεί μονομερώς για τον πληθωρισμό παραβλέποντας την οικονομική ανάπτυξη.

«Τον Μάιο» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς δηλ. τις τιμές ενέργειας και νωπών τροφίμων, έπεσε στο 1,5%. Επομένως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά ή να μειωθούν και σε καμία περίπτωση να αυξηθούν.

Βλέπουμε σήμερα τις υψηλές τιμές του πετρελαίου να επιβαρύνουν την παραγωγή. Το ακριβότερο ευρώ να δυσχεραίνει τις εξαγωγές. Και όλα αυτά όταν η Ευρώπη προωθεί μεταρρυθμίσεις που δύσκολα θα πετύχουν σε περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας».

«Μπορεί», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «το καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι η επιβολή της οικονομικής σταθερότητας. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη σταθερότητα και στην ακαμψία. Δεν θεραπεύεται μια ασθένεια σκοτώνοντας τον ασθενή. Ομοια, δεν εξουδετερώνεις τον πληθωρισμό παγιδεύοντας τις οικονομίες μας στο αδιέξοδο μιας μακροχρόνιας ύφεσης. Η διατήρηση της σημερινής σας πολιτικής ακυρώνει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη και οδηγεί χιλιάδες νέους στην ανεργία», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.