Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 17:43

Προτάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ για επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ Πετρελαίου

Σειρά προτάσεων για την επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ)Πετρελαίου προς τους αγρότες, κατέθεσε σήμερα στον υφυπουργό Οικονομικών Αντ. Μπέζα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να έχουν συμφωνηθεί οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών.

Ειδικότερα, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητεί:

Α. Για το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ

· Αύξηση των κατ' αποκοπήν συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ, όλων των τομέων της γεωργικής παραγωγής.

· Οι κατ' αποκοπήν συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ να υπολογίζονται και επί επιδοτήσεων και άλλων οικονομικών ενισχύσεων, εφόσον σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και υφίσταται φυσική παράδοση αγαθού.

· Ως έσοδα για την επιστροφή του φόρου να λαμβάνονται υπόψη και οι αποζημιώσεις που χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή.

· Να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ και στα έσοδα που προέρχονται από την πώληση των προϊόντων που παράγουν οι αγρότες που ασκούν, παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία ο Κ.Β.Σ. τους υποχρεώνει να τηρούν βιβλία δεύτερης ή ανώτερης κατηγορίας, εφόσον η παράδοση γίνεται σε άλλο υποκείμενο στο φόρο.

· Μετάταξη των κεφαλαιουχικών αγαθών των αγροτών , όπως κτιρίων και μηχανημάτων στον χαμηλό συντελεστή 9% ή στο χαμηλό συντελεστή 12% σύμφωνα με την ευχέρεια που παρέχεται με τις διατάξεις της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ.

· Στην περίπτωση που τα αγροτικά μηχανήματα παραμείνουν να φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή 19% να καθιερωθεί επιστροφή με μορφή επιδότησης, της διαφοράς μεταξύ κανονικού και χαμηλού συντελεστή.

Β. Για το θέμα της Επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Για την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού της επιστροφής και την άρση των διακρίσεων σε βάρος ορισμένων προϊόντων προτείνεται η κατάταξη των προϊόντων φυτικής παραγωγής σε δύο ομάδες με βάση την αναγκαία μέση ποσότητα πετρελαίου κίνησης.

- Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα προϊόντα : οπωροκηπευτικά, βαμβάκι, καπνός, καλαμπόκι με ποσοστό επιστροφής 6,5%.

- Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται όλα τα λοιπά προϊόντα φυτικής παραγωγής με ποσοστό επιστροφής 5,5%.

- Τέλος μια τρίτη ομάδα αποτελούν όλα τα προϊόντα ζωικής παραγωγής με ποσοστό επιστροφής 2,5%.

ΑΠΕ