Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 07:00

Ιαπωνία: Αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε 17 μήνες, σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, αποτέλεσμα των εξαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και των ηλεκτρονικών στην Κίνα, γεγονός που ισχυροποιεί την πιθανότητα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων σε έξι χρόνια.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε 35,2%, φθάνοντας στα 384,88 δισ. γιέν (3,4 δισ. δολ.) τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18,9%, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο σε δύο χρόνια και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 17,9%.

Η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό θα διατηρήσει την ανάπτυξη των κερδών μεταξύ των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και ενδέχεται να αντικατοπτριστεί στην έκθεση Tankan στις 3 Ιουλίου, για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα χρησιμοποιήσει αυτήν την έκθεση για να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τον επόμενο μήνα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, από τα σημερινά επίπεδα κοντά στο μηδέν που βρίσκονται.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,79 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:20 π.μ. στο Τόκυο από 114,68 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας. Οι αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας, σημείωσαν άνοδο 1,5 μονάδα βάσης, φθάνοντας στο 1,350%.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 20,6% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις εξαγωγές αυτοκινήτων να αποτελούν περίπου το ήμισυ αυτής της αύξησης.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές από και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κίνα και την Ασία, αναρριχήθηκαν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ τον Μάϊο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.