Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΡΑΛΙ έκαναν οι ασιατικές μετοχές, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., καθώς τα κέρδη των εταιρειών από τις ΗΠΑ, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα συρρικνώσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ξένη αγορά της περιφέρειας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, αναρριχήθηκε 2%, φθάνοντας στις 121,83 μονάδες στις 11:45 π.μ. στο Τόκυο, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινήθηκαν ανοδικά. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 15% από τις 8 Μαΐου, εν αναμονή της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,3%, φθάνοντας στις 14.985,53 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 1,8%. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp., μετά την έκθεση στην Ιαπωνία, η οποία έδειξε ότι το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε για πρώτη φορά σε 17 μήνες, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα και μέρη ηλεκτρονικών, αυξήθηκε. http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1205715&preview=on .

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα. Στην Ταϊβάν, ο Taiex σημείωσε άνοδο 2,5%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών ασιατικών δεικτών.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 1%, περιορίζοντας τις απώλειες των τριών ημερών, μετά τα κέρδη της Morgan Stanley και της FedEx Corp., που ήταν υψηλότερα των προβλέψεων, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι οι 16 αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Federal Reserve τα δύο τελευταία χρόνια θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η Fed που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 1,1%. Το νικέλιο αναρριχήθηκε 3,9%, ο χαλκός σε ποσοστό 0,9% και ο ψευδάργυρος κέρδισε 0,7%.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 70,33 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Προσφάτως το πετρέλαιο, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαπραγματεύθηκε στα 70,37 δολ. το βαρέλι.