Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 07:54

Πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

ΠΑΝΩ από τα 70 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε στη Ν. Υόρκη το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του άνοδο, καθώς κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ έδειξε ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν την εβδομάδα που πέρασε, πριν από την αύξηση της ζήτησης του καυσίμου.

Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 294.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 213,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, λιγότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτά θα αυξηθούν 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα διυλιστήρια προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή βενίζνης κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς ετοιμάζονται για τη ζήτηση την ημέρα του εορτασμού της Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου) στις ΗΠΑ, όπου αυξάνεται η ζήτηση. Η δυναμικότητα των μονάδων μειώθηκε, εξ αιτίας των ζημιών που υπέστησαν πέρυσι από τους τυφώνες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 70,53 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:55 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση 99 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 70,33 δολ. το βαρέλι, 21% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το πετρέλαιο, άγγιξε τα 75,35 δολ. το βαρέλι στις 21 και στις 24 Απριλίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του στη Ν. Υόρκη το 1983.

Η φετινή εποχή των τυφώνων που άρχισε στη 1 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, ενδέχεται να έχει έως εννέα τυφώνες, συμπεριλαμβανομένων και πέντε μεγάλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Colorado State University στις 31 Μαΐου.

Η βενζίνη για παράδοση Ιουλίου, αναρριχήθηκε χθες 6,04 σεντς, ποσοστό 3%, φθάνοντας στα 2,066 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στις 11:54 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, η βενζίνη διαπραγματεύθηκε στα 2,0710 δολ. το γαλόνι. Στις 19 Ιουνίου άγγιξε το 1,965 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαΐου. Τα συμβόλαια της βενζίνης βρίσκονται 28% υψηλότερα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι προμήθειες αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,39 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας τα 347,1 εκατ. βαρέλια και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1998, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο 15 οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι προμήθειες θα είναι κατά 500.000 βαρέλια λιγότερες. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 4,2% και στα 11 εκατ. βαρέλια κατά μέσον όρο ημερησίως, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου του 2005.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά χθες, μετά την κήρυξη απεργίας των εργαζομένων στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών του κλάδου στη Νορβηγία, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα στην έρευνα και την παραγωγή σε τουλάχιστον 25 offshore πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι σε έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Halliburton Co. και της Baker Hughes Inc., κήρυξαν απεργία, μετά την αποτυχία συμφωνίας για θέματα μισθών με τους εργοδότες τους, σύμφωνα με την ένωση εργαζομένων Nopef. Η Νορβηγία είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.

Η απεργία δεν θα έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Nopef, Leif Sande, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.