Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 14:41

Έρευνα-εξαγωγές το δίπτυχο ανάπτυξης της Isomat

Με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 15% «τρέχει» μέσα στο 2018 η βορειοελλαδική βιομηχανία δομικών υλικών Isomat, η οποία υλοποιεί στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ και ετοιμάζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων σε Ρουμανία και Σερβία.

Από την έντυπη έκδοση

Tου Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 15% «τρέχει» μέσα στο 2018 η βορειοελλαδική βιομηχανία δομικών υλικών Isomat, η οποία υλοποιεί στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ και ετοιμάζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων σε Ρουμανία και Σερβία.

Η Isomat, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, έκλεισε το επτάμηνο του τρέχοντος έτους με άνοδο τζίρου κατά 16%, η οποία προήλθε από την αύξηση των πωλήσεών της κατά 11% στην Ελλάδα και κατά 27% στο εξωτερικό. 

Η εταιρεία, που ολοκλήρωσε το 2017 με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 8%, στα 40,1 εκατ. ευρώ, αναμένει να κλείσει τη φετινή χρήση με τζίρο άνω των 45 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση (μαζί με τις επτά θυγατρικές) στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας Στέφανος Τζιρίτης, η Isomat κατάφερε να ξεπεράσει τους ισχυρούς κραδασμούς της πολυετούς ελληνικής κρίσης, στη διάρκεια της οποίας η οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πάνω από 90%, ποντάροντας στο δίπτυχο έρευνα -το R&D τμήμα της απασχολεί συνολικά 67 χημικούς μηχανικούς- και εξαγωγές.

Ενδεικτικό της ανοδικής της πορείας κόντρα στις πιέσεις της ελληνικής ύφεσης είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2018, με τον εκτιμώμενο τζίρο των 45 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει σημειώσει αύξηση πωλήσεων άνω του 50%, από τα 29 εκατ. ευρώ του 2012, που είναι και το «χαμηλό» της περασμένης δεκαετίας. Παράλληλα, σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, διατηρεί σημαντική κερδοφορία, σταθερά άνω των 3 εκατ. ευρώ και περίπου στα 4,1 εκατ. ευρώ (προ φόρων) το 2017, έχοντας παράλληλα προσθέσει 70-80 εργαζόμενους οι οποίοι φθάνουν σήμερα τους 280 στην Ελλάδα και τους 415 συνολικά.

Πάνω από 50 χώρες

Οι εξαγωγές της αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των πωλήσεών της και τα προϊόντα της κατευθύνονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότερους πελάτες τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, τον Λίβανο, τη Ρωσία και την Τουρκία. 

Η Isomat στα τέλη του 2017 εξαγόρασε την Triangel Spezialbaustoffe GmbH, η οποία αποτελούσε από το 2009 τον επίσημο αντιπρόσωπο και διανομέα των προϊόντων της στη γερμανική αγορά, ενώ στις αρχές του 2018 έκανε τα πρώτα βήματά της στην αχανή όσο και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, κλείνοντας συμφωνία με μεγάλη παραγωγική επιχείρηση για την προμήθεια στεγανωτικών υλικών. Στόχος της είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και η είσοδος στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Η Isomat έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού της προγράμματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020-2021, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, την επέκταση της παραγωγής και των κτηρίων της, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού προγράμματός της.

Ο όμιλος Isomat, με επτά θυγατρικές, σε Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γερμανία και Σλοβενία, ετοιμάζει νέες επενδύσεις ύψους πέντε εκατ. ευρώ στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που διατηρεί σε Βουκουρέστι και Βελιγράδι - 4 εκατ. ευρώ για νέα γραμμή παραγωγής στο πρώτο και 1 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού στο δεύτερο.