Tα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θύματα του εμπορικού πολέμου είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και δη οι αμερικανικές. Υπό πίεση και οι εταιρείες τροφίμων.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην πολιτική του προσταυτισμού, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή δασμών αποδίδει καρπούς. «Οι δασμοί είναι πιο πολύ αποτελεσματικοί από όσο κανείς μπορούσε ποτέ να περιμένει» έγραψε στο λογαριασμό του στο Τwitter επικαλούμενος τις απώλειες του χρηματιστηρίου της Κίνας. Ωστόσο τα στοιχεία των αμερικανικών εταιρειών δεν δίνουν εικόνα επιτυχίας.
«Η αγορά μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και θα ενισχυθεί δραματικά μόλις αυτές οι φρικτές εμπορικές συμφωνίες επαναδιαπραγματευτούν με επιτυχία. Πρώτα η Αμερική» τονίζει ο Τραμπ. Πέραν όμως των κινεζικών μετοχών, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλα θύματα του εμπορικού πολέμου είναι οι εταιρείες τροφίμων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και δη οι αμερικανικές.
Στον τομέα των τροφίμων- ποτών, η Tyson Foods πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο των κερδών, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί- αντίποινα, που επιβάλλουν ξένες χώρες στο αμερικανικό χοιρινό και βοδινό, ασκούν πιέσεις στα αποτελέσματά της. Η εταιρεία οινοπνευματωδών Brown Forman ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή του Jack Daniels, ενώ και η Coca Cola προανήγγειλε αυξήσεις στη Βόρεια Αμερική.
Στον κλάδο αυτοκινήτου τόσο η Ford όσο και η General Motors, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηανίες των ΗΠΑ, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του 2018, επικαλούμενες τις υψηλότερες τιμές χάλυβα και αλουμινίου- αποτέλεσμα των δασμών, που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε αυτά τα δύο μέταλλα. Η ιταλοαμερικανική Fiat Chrysler επίσης υποβάθισε το στόχο για τα έσοδά της, μετά τη βουτιά των πωλήσεων στην Κίνα.
Η Jaguar Land Rover, η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτου της Βρετανίας, ήρθε αντιμέτωπη με ζημίες για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης επιβράδυνσης των πωλήσεών της στην Κίνα. Στην τεράστια κινεζική αγορά η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla αναγκάστηκε να αυξήσει αισθητά τις τιμές των μοντέλων της ως αποτέλεσμα των δασμών.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Harley Davidson- της οποίας οι μοτοσυκλέτες θεωρούνται σύμβολο της αμερικανικής οικονομίας- επικαλούμενοι τις πιέσεις από τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων στους αμερικανικούς δασμούς, αποφάσισε μεταφορά μέρους της παραγωγής εκτός ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι τιμές χάλυβα και αλουμινίου αυξάνονται αισθητά στην αμερικανική αγορά για όσες εταιρείες εισάγουν τα δύο μέταλλα από ξένες χώρες, στη διεθνή αγορά οι τιμές πρώτων υλών ακολουθούν την κατιούσα. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Index, o οποίος παρακολουθεί την πορεία 22 πρώτων υλών, από το αλουμίνιο έως τον ψευδάργυρο, έχει υποχωρήσει 10% από το Μάιο έως τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετάλλων δίνουν συχνά μία εικόνα για το πού οδεύει η παγκόσμια οικονομία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως διαβεβαιώνει: «Οι τελωνειακοί δασμοί έχουν τεράστια θετική επίδραση στην οικονομία. Εργοστάσια ανοίγουν στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι στην χαλυβουργία έχουν ξανά δουλειά». «Οι τελειωνιακοί δασμοί θα κάνουν τη χώρα πιο πλούσια από ό,τι είναι σήμερα. Μόνο οι ηλίθιοι διαφωνούν». Φαίνεται να διαφωνούν και τα στοιχεία.