Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2001 13:14

Οι ανησυχίες της Fed πλήττουν το δολάριο

«Μπούμερανγκ» αποδείχθηκε για το αμερικανικό νόμισμα η χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει, για πέμπτη φορά μέσα στο 2001, το βασικό της επιτόκιο. Πιέσεις στο δολάριο δεν ασκεί αυτή καθ' εαυτή η απόφαση, όσο το συνοδευτικό κείμενο της Φέντεραλ Ριζέρβ, το οποίο περιέχει δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κατάσταση της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η Fed υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας απειλεί να υπερβεί το ανεκτό επίπεδο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνεχίζουν να υποχωρούν. Ενα, ακόμη, ανησυχητικό στοιχείο είναι κατά τη Fed και η συρρίκνωση του χρηματιστηριακού πλούτου από τη στασιμότητα της αγοράς.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, στους επενδυτές το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων που άφησε ανοικτό η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, και το οποίο εγείρει νέα ερωτηματικά για την πραγματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η πλειονότητα των αναλυτών μέχρι χθες εκτιμούσε, ότι η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα ήταν η τελευταία για το 2001.

«Οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2001 δεν είναι θετικές», εκτιμά ο αναλυτής Folker Hellmeyer στο "Bloomberg". Προβλέπει, μάλιστα, ότι το ευρώ θα φθάσει τα 88,8 σεντς μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι εκτιμήσεις της Fed υποδηλώνουν, κατά την άποψή του, ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στα 88,65 σεντς ανά ευρώ - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ημέρων - από τα 87,87 σεντς ανά ευρώ χθες το βράδυ.