Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 18:36

Προς μείωση τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Νέα κανονιστική Απόφαση αναφορικά με τη ρύθμιση των αγορών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, μετά την ψήφιση του Νόμου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, έλαβε σήμερα η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πρόκειται για την υιοθέτηση του Σχεδίου Μέτρων για την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα (Αγορά 16).

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, η ΕΕΤΤ ορίζει χωριστές αγορές χονδρικής για τον τερματισμό κλήσεων στο δίκτυο κάθε Παρόχου Κινητής Τηλεφωνίας.

Ως Πάροχοι με Σημαντική Ισχύ στις σχετικές αγορές ορίζονται οι εταιρείες Cosmote, Vοdafone και ΤΙΜ/ Q Telecom.

Οι κανονιστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις παραπάνω εταιρείες αφορούν στα ακόλουθα:

- Υποχρέωση Παροχής Πρόσβασης και Χρήσης Ειδικών Ευκολιών Δικτύου

- Υποχρέωση Διαφάνειας

- Υποχρέωση Αμεροληψίας (μη διακριτικής μεταχείρισης)

- Υποχρέωση Λογιστικού Διαχωρισμού

- Υποχρέωση Δημοσίευσης Προσφοράς Αναφοράς

- Υποχρέωση Ελέγχου Τιμών βάσει κοστοστρεφών τιμών

Ως προς τον έλεγχο τιμών και κοστολόγησης, επιβάλλεται η σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού στο δίκτυό τους έως το επίπεδο του κόστους. Η σταδιακή μείωση θα ολοκληρωθεί σε 10 μήνες, ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου 2006.

Η ΕΕΤΤ θα εξετάζει την πρόοδο των παρόχων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους στο διάστημα αυτό και θα εποπτεύει την ανάγκη επιβολής επιπλέον ρυθμίσεων. Μετά την παρέλευση του 10μήνου, η ΕΕΤΤ θα ενασκεί όλες τις αρμοδιότητές της, ώστε οι σχετικές τιμές να διατηρούνται σε επίπεδα κοστοστρέφειας.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη, «η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερόμενων μέτρων, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των τελών τερματισμού προς τα κινητά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και θα έχει ως επακόλουθο την άμεση μείωση των λιανικών τιμών κλήσεων προς κινητά με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της οικειοθελούς μείωσης των τελών τερματισμού, υποχρεούνται εντός 10 μηνών και με καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, να προσαρμόσουν περαιτέρω την τιμολογιακή τους πολιτική στη βάση της κοστοστρέφειας. Με τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας ολοκληρώνεται η κανονιστική παρέμβαση της ΕΕΤΤ στην Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα. Η εφαρμογή των Μέτρων της ΕΕΤΤ θα ωφελήσει σημαντικά τους καταναλωτές καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις στο κόστος των κλήσεων προς κινητά δίκτυα, της τάξεως του 20% περίπου».